2020. szeptember 27. - Adalbert

Párbeszéd: rossz lépés a jó irányba

A kormány által ajánlott minimálbér-emelés jó irányban tett lépés, de keveset ad a dolgozóknak, megdobja az inflációt és ezzel hátrányba hozza a nyugdíjasokat, sőt: mindannyiunkat érintő megszorításokhoz vezet - írja közleményében a Párbeszéd.
2016. november 13. vasárnap 15:00 - HírExtra


A kormány által ajánlott minimálbér-emelés nettó 85 ezer forintot jelentene havonta jövőre, ami előrelépés ugyan, de messze elmarad a Párbeszéd által javasolt nettó 105 ezer forinttól, amelyet az alapjövedelem-tanulmányban mutattunk be részletesen - írja Tordai Bence a párbeszéd szóvivője, vasárnapi közleményében.

A PM szerint az emelés technikája sem megfelelő: a kormány javaslata a minimálbér közelében foglalkoztatóknak a járulékcsökkentés ellenére is költségnövekedést jelent, amelyet magasabb árak formájában a fogyasztókra hárítanak majd tovább - különösen rosszul járnak a nyugdíjasok és a munkanélküli vagy közmunkás háztartások.

Ezzel szemben a Párbeszéd megoldása nem jelentene költségnövekedést a munkáltatóknál, így nem növelné az inflációt sem.

A kormány javaslata ugyanakkor a minimálbérnél, illetve garantált minimumbérnél többet fizető foglalkoztatónak olyan költségcsökkentést tesz lehetővé, amelyet azok nem biztos, hogy béremelésre fordítanak majd - véli Tordai, majd hozzáteszi, a költségvetés is rosszul jár, amiből megszorítások következnek, de a dolgozók sem biztos, hogy megkapják az emelést.

A Párbeszéd javaslata ezzel szemben minden munkavállalónak plusz 31 ezer forintot garantál az átlagbér szintjéig. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg garantált bérminimumot keresők 117 ezer forintot vihetnének haza, míg a kormány javaslata szerint a 25 százalékos emelés után is csak nettó 107 ezer forintra számíthatnak - zárja közleményét az ellenzéki párt szóvivője. 
Forrás: Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását