2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevésbé drága fűtés

A tervezettnél kisebb mértékben emelkedik a távhő díja Szombathelyen - erről az önkormányzatban többségbe került ellenzék javaslatára döntött a város képviselő-testülete.
2008. szeptember 26. péntek 16:28 - Hírextra
A száz százalékos önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Távhő Szolgáltató Kft. a távfűtés költségeinek emelkedésére hivatkozva a 34 százalékos gázáremelkedés után eredetileg 26,4 százalékos emelést szeretett volna jóváhagyatni a testülettel, és a város vezetése is ezt a javaslatot támogatta.

A Fidesz-KDNP és szövetségese, a Pro Savaria Egyesület azonban ezt elutasította és csak egy lényegesen kisebb, 12,2 százalékos emelést támogatott. A közgyűlési erőviszonyok megváltozása miatt ez utóbbi javaslatot fogadták el.

A csütörtök este hozott döntés előtt kibontakozott vitában Nemény András, a szocialista frakció vezetője óva intette a testületet attól, hogy olyan döntést hozzon, ami az önkormányzati cég költségeit messze nem fedezi. A társaság komoly likviditási gondokkal küzd, a hiányt pedig - mint tulajdonosnak - az önkormányzatnak kell majd kiegyenlítenie az adófizetők pénzéből - mondta.

Szakály Gábor, a szociális bizottság új, fideszes elnöke viszont úgy vélte, nem szabad "rázúdítani" a lakosságra egy csaknem harminc százalékos emelést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cég likviditási problémáit elsősorban az a 250 millió forint kintlévőség okozza, amellyel jelentős mértékben közintézmények tartoznak, köztük több tízmillióval a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja.

Mint hozzátette, előbb a kintlévőségeket kell behajtani, és a kompenzációs rendszert úgy átdolgozni, hogy a támogatásokhoz szélesebb körben tudjanak hozzájutni a rászorulók. Korábban ugyanis a fűtés áremelkedésének kompenzációjára elkülönített, a szocialisták által most javasoltnál sokkal kisebb összegű keret egy része is felhasználatlan maradt, mert az érintettek döntő többsége nem tudta teljesíteni az önkormányzati rendeletben szereplő feltételeket.

Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az ülésen azzal érvelt, hogy a távfűtéses lakásban élők gondjait nem oldhatja meg sem a tervezett kormányzati, sem az önkormányzati kompenzáció, helyesebb lenne a távfűtés általános forgalmi adójának Fidesz által javasolt csökkentése, az erről szóló javaslat már hosszabb ideje az Országgyűlés asztalán fekszik.

Az önkormányzati távhőszolgáltató cég igazgatója kérdésekre válaszolva elmondta: amennyiben 26 százalék helyett csupán 12,2 százalékkal növelik a távfűtés árát 11 ezer 400 szombathelyi lakásban, abból cégüknek éves szinten számításai szerint 80-100 millió forint vesztesége származik.

Az erőviszonyok azért fordultak meg a képviselő-testületben, mert június elején Soós József, akkori szocialista képviselő kilépett a frakcióból és függetlenként folytatja a munkát, de nem rejtette véka alá, hogy a Pro Savaria frakciójához kíván csatlakozni.

A várost irányító MSZP-SZDSZ koalíciónak addig 13 mandátuma volt, a Fidesz-KDNP-Pro Savaria együttműködés 14 mandátummal rendelkezik, egy mandátumot birtokol az MDF, egyet pedig az Együtt Szombathelyért Egyesület. Az MSZP-SZDSZ többség az MDF és az egyesület képviselőjének szavazatával volt biztosítható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását