2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.
2016. november 9. szerda 08:10 - HírExtra
 

A CNN összesítése szerint - magyar idő szerint szerdán, kora reggel - Trumpnak 238, Clintonnak 215 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy valamelyikük az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-209-re teszi az állást.

A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.

A fehér középosztály


Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.

A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.

Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását