2021. szeptember 18. - Diána

Gyógyítható a HIV-fertőzés?

Egy brit férfi lehet az első ember, akinek eltüntették a szervezetéből a HIV vírust. Egy új eljárásnak köszönhető az eredmény, amelyet egy kutatócsoport fejlesztett ki. A csoportban öt egyetem kutatói fogtak össze.
2016. október 4. kedd 15:35 - HírExtra
 

Összesen ötven betegen próbálták ki az eljárást, amely még lappangó állapotában támadja a betegséget. A vírus a terápia után teljesen eltűnt a 44 éves férfi szervezetéből, egyszerűen nem lehet már kimutatni. Ha ez így marad, akkor kijelenthetjük, hogy ő az első ember, akit sikerült teljesen meggyógyítani.

A kutatócsoportban öt egyetem tudósai fogtak össze. Ezek az Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London és King's College London.

A HIV ellen azért nehéz küzdeni, mert a vírus az immunrendszert támadja meg, a gp120 sejtmembrán fehérjéin keresztül képes kötődni a CD4+ T limfocitákhoz. A mostani gyógymód kétlépcsős. Egyrészt a vakcina segíti a szervezetet felismerni a fertőzött sejteket, hogy meg tudjon szabadulni ezektől. Másrészt a Vorinostat nevű gyógyszer aktiválja a T limfocitákba beépült vírust, így az immunrendszer észreveszi ezeket.

A világon több mint 37 millió HIV-fertőzött él, ha tényleg működő gyógymódról van szó, nagyon sokaknak jelentenek segítséget. A kutatócsoport nem hagyja abba a munkát, a gyógymódot nagyon sokat kell még tesztelni, hogy piacra is tudják dobni.
Forrás: index.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását