2024. április 24. - György

A csicsóka jó!

Őshazája Észak-Amerika, az indiánok már a földrész felfedezés előtt is termesztették. Bár a csicsókának számos előnyös élettani hatása van, mégis kevesen vásárolják Magyarországon, nincs nagy becsülete. Egyes piacokon olykor előfordul, megfizethető áron,
2008. november 2. vasárnap 07:53 - Hírextra
Legfontosabb jellemzője, hogy minden más hasonló növénynél több inulint tartalmaz, amely prebiotikus tulajdonságú, nehezen emészthető, vízben oldódó rostanyag. Az inulin úgynevezett poliszacharid, azaz összetett cukor, amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban, sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely bontaná. Egyedül a vastagbél baktériuma kezdik el lebontani.

A burgonyával szemben az az előnye, hogy inulintartalma csaknem teljes egészében fruktózzá alakul, amelynek napi 30-80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani.

A bél baktériumflórájának kedvező befolyásolásával vércukorszint-csökkentő hatású, mivel egyenletessé teszi a szénhidrátok lebontását és felszívódását - sorolja jótékony hatásait Kovács Ildikó dietetikus, az Új Diéta című szaklapban.

Energiatartalma 10 dekában 30-73 kalória. Vitaminokban, ugyanakkor szénhidrátokban is gazdag.

A kissé dudoros felületű, viszonylag nehezen tisztítható felületű gumókból főzelékek, levesek, köretek varázsolhatók, de kevésbé hagyományos módon is fel lehet használni. Felfújt, rakott és töltött étel, sőt saláta is készíthető belőle. Kellemes, kissé a mogyoróra emlékeztető ízét őrölt köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel és vagdalt dióval lehet kiemelni.

Az édesiparban tápszerek, étrend-kiegészítők és pótkávé készítéséhez is használják. Vásárolja a szeszipar is.

Külföldön drága és ritka csemege, újabban előszeretettel alkalmazzák luxuséttermek is. Magyarországon egyes piacokon, kistermelőktől vásárolható, általában 200 forint/kilós áron.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását