2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Die Welt: Orbán kettős játéka

A Die Welt című konzervatív német lap pénteki számában az uniós tagországok lakosságának és politikai elitjének az EU-hoz fűződő viszonyáról közölt elemzést, amelyben Magyarországgal is foglalkozott.
2016. július 12. kedd 11:38 - HírExtra

 

    A kiválási veszély Európa szívében a legerősebb című írásának elején Klaus Geiger kiemelte, hogy "Orbán Viktorból két változat létezik": a magyar kormányfő "egyszer az EU ellensége, másszor a védelmezője".

    Az EU ellenségeként több ezer plakátot függeszt ki - tette hozzá a Die Welt szerzője, idézve a kvótareferendumról szóló óriásplakátok szövegét. Azonban a másik Orbán Viktor a brit uniós tagságról szóló népszavazásra brit lapokban hirdetéseket jelentetett meg, amelyekben az uniós tagság megtartására buzdított - írta Klaus Geiger, aki szerint  "a magyar kormányfő kettős játéka tipikus sok kelet-európai uniós tagországban".

    A hatalom birtokosai Lengyelországban is "hangosan támadják Brüsszelt", de "elhalkulnak", amikor az EU elhagyására terelődik a szó. Európa nyugati részén viszont más a helyzet, ott a "Brüsszel-elleneseknek" csak egy változata van, köztük Marine Le Pen Franciaországból vagy Geert Wilders Hollandiából, akik "ünneplik a Brexitet" és azt ígérik, hogy "lerázzák az EU rabigáját".

Mindezt "természetesen következmények nélkül" teszik, mert az "EU ellenségei a régi Európában ellenzékben vannak", legalábbis egyelőre, de 2017-ben Franciaországban és Hollandiában is választások lesznek, és az EU-ellenes pártok győzelme "reális forgatókönyv". Ezért "egy második vagy harmadik exit veszélye nem az EU keleti pereméről hanem a szívéből fenyeget" - áll a Die Welt cikkében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását