2023. június 3. - Klotild

Kocsitoló verseny Kocson

Kocsitoló versenyt és fesztivált rendeznek vasárnap a kocsi "szülőfalujában", a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2016. július 9. szombat 14:10 - HírExtra

 

    A versenyzők délelőtt 300 méteres előfutamon mérkőznek meg, majd délután négy órától az 1500 méteres versenytávon kell célba juttatni a 380 kilós szekeret a falu emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított főutcáján. A járművek korabeli megoldással, golyóscsapágy nélküli tengelyekkel szereltek.

    Az idén 18. alkalommal megrendezett Kocsitoló Fesztivál különlegessége a saját készítésű járművek versenye, melyen sorozatgyártásban szereplő, belsőégésű szerkezet nem indulhat. A futamon 2015-ben a közönség levegővel, pedállal, akkumulátoros fúrógéppel és napelemmel hajtott járműveket láthatott.

    A programot annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a "kocsi" szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását