2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fogyóban az apácák és a szerzetesek

Világszerte csökkent a római katolikus szerzetesrendekbe tartozó szerzetesek és apácák száma, ugyanakkor nőtt az egyházmegyék papjainak száma - jelentette be kedden a Vatikán.
2008. február 5. kedd 23:33 - Hírextra

A papok száma (amelybe mind a rendekben, mind az egyházmegyékben tevékenykedő papokat beleszámolták) világszerte 405 ezer. A 2005-ös adatokhoz hasonlítva 2006-ban hatszázzal több pap szolgált az egyházkerületekben - közölte Vatikánváros statisztikai hivatala.

A római katolikus apáca- és szerzetesrendek (mint például a jezsuiták, a karmeliták vagy a ferencesek) 2006-ban 945.210 tagot számláltak. Ez a korábbi évhez képest 7230 fős csökkenést mutat.

A Vatikán szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy az Osservatore Romano, a Vatikán napilapja hétfőn jócskán eltúlozta a szerzetesek és apácák számának csökkenését. (Az újságban tévesen az jelent meg, hogy 94790 lettek kevesebben egy év alatt.)

Az egyházat régóta aggasztja a rendek létszámának csökkenése Európában és a világ más tájain. Ugyanakkor Afrikában és Ázsiában nő a papok száma.

A csökkenő statisztikát egyelőre hivatalosan nem értékelte az egyház, ám XVI. Benedek pápa 2005-ben az olasz papok előtt tartott beszédében szolgált némi magyarázattal, amikor úgy fogalmazott, hogy a Nyugat "ráunt a saját kultúrájára, s olyan ponthoz érkezett, amikor már nincs többé látható jele, hogy szükség van Istenre, még kevésbé Krisztusra, és amelyben úgy tűnik, mintha az ember egyedül meg tudná teremteni magát". Ausztráliára, Európára és az Egyesült Államokra célozva a katolikus egyházfő keserű szavakba öntötte csalódottságát: "az embernek úgy tűnik, mintha haldokolni látná a nagy egyházat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását