2024. április 25. - Márk

Ezért ne lakjunk városban

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él, a szegény és közepesen fejlett országokban a százezer lakosnál nagyobb városok 98 százalékában nagyon magas a légszennyezettség, amely évente több mint hárommillió ember halálát okozza világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adatai szerint.
2016. május 13. péntek 07:23 - HírExtra

    Az ENSZ szakosított szervezetének légszennyezettségi adatbázisa alapján összeállított jelentés 67 országban 795 város levegőjének minőségét vizsgálta 2008 és 2013 között.

    A légszennyezés, amely a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti az egészségre, az elmúlt öt évben nyolc százalékkal nőtt a leggyorsabban fejlődő városokban annak ellenére, hogy néhány térségben javulás tapasztalható - olvasható a jelentésről a szervezet honlapján csütörtökön kiadott közleményben.

    A levegő minőségének romlása növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát - hívta fel a figyelmet a WHO.

    Az Egészségügyi Világszervezet a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

    Ez alapján a legmagasabb szintű a légszennyezettség Indiában, a dél-ázsiai országban található 16 a világ 30 legszennyezettebb városa közül.

    Kínában, ahol 2011 óta sikerült javulást elérni, már csak öt város van a világ 30 legszennyezettebb települése között. Kilenc másik ország, köztük Nigéria, Pakisztán és Irán egy-egy városa szerepel még a 30-as listán.

    A világ legszennyezettebb városa a nigériai Onitsha kikötője, ahol a szálló por szintje 30-szor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Utána következik a pakisztáni Pesavár, a iráni Zabol, a pakisztáni Ravalpindi, a nigériai Kaduna és Aba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását