2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szorosabb kapcsolat a németekkel

A magyar és a német kézművesek közötti kapcsolat szorosabbra fűzéséről tárgyalt csütörtökön az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézműipari Kamarák Szövetsége Budapesten.
2014. április 3. csütörtök 14:15 - HírExtra
A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Németh László, az IPOSZ elnöke hangsúlyozta: mindkét szövetség lehetőséget lát arra, a hogy a duális képzés tapasztalatainak átadására közösen vegyen részt a szakmunkástanulók csereprogramját támogató Erasmus Plusz európai uniós programban.

Wilhelm Adolf Hesse, az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézműipari Kamarák Szövetsége elnöke kiemelte: a tartomány fiataljainak elhelyezkedésében, a pályakezdő szakmunkások alacsony munkanélküliségi mutatójában jelentős szerepet játszik a duális képzési rendszerük, a műhelyekben megszerezhető gyakorlati ismeretek elsajátítása.

Németh László elmondta,hogy a megbeszélésen áttekintették a kézműipari szabályozási környezetét. Figyelemre méltónak tartják azt a német gyakorlatot, hogy az úgynevezett zöldfordulatot jelentő lakossági beruházásoknál - például az energiatakarékossághoz vezető felújításoknál - a magánszemély adóvisszaigénylés formában támogatást kap, illetve az ilyen munkáknál alacsony áfa-kulccsal dolgoznak a kivitelezők.

Ez a gyakorlat nemcsak a beruházó családnak kedvező, hanem hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is - jegyezte meg az IPOSZ elnöke.

Reinel Nolten, az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézműipari Kamarák Szövetsége főügyvezetője arra hívta fel a figyelmet: már az általános iskolákban ismertetik a kézműipari szakmákat a pályaválasztás előtt álló tanulók szüleivel, és hangsúlyozzák, hogy a szakma megfelelő elsajátítása önálló vállalkozás lehetőségét is jelenti.

Majoros János, az IPOSZ alelnöke szerint, bár jelentős előrelépés történt a hazai duális képzés elterjesztésében, még mindig szükség lenne az iskolai politechnikai órákon a kézműves műhelyek látogatására, illetve a támogatási rendszer finomítására azért, hogy a kézművesek, a kisvállalkozások nagyobb arányban fogadjanak szakmunkástanulókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását