2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kicsit jobban megy a németeknek

Az elemzők által várt csökkenés helyett nőtt szeptemberben a német külkereskedelmi többlet, de a feldolgozóipari értékesítés csökkent.
2012. november 8. csütörtök 08:58 - HírExtra
A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis közlése szerint a német külkereskedelmi többlet az augusztusi 16,3 milliárd euróról 16,9 milliárd euróra nőtt szeptemberben. Elemzők 15,5 milliárd eurós többletet vártak.

Az export volumene az augusztusi 90,1 milliárd euróról 91,7 milliárd euróra emelkedett, míg a német behozatal 73,9 milliárd euróról 74,9 milliárd euróra nőtt szeptemberben.

Éves összehasonlításban azonban alacsonyabb volt szeptemberben a német külkereskedelmi többlet: 2011 szeptemberét 17,3 milliárd eurós többlettel zárta a német külkereskedelem. Az idei év első kilenc hónapjában a német gazdaság 143,4 milliárd eurós külkereskedelmi többletet halmozott fel, ami jóval több az előző év hasonló időszaki 119,1 milliárd eurónál.

A statisztikai hivatal csütörtöki adatközlése szerint a német feldolgozóipari forgalom - szezonális hatásoktól tisztított mutatók szerint - 3 százalékkal mérséklődött szeptemberben augusztushoz képest, amikor - a felülvizsgált adatok szerint - 0,2 százalékkal nőtt havi szinten az értékesítés. A Destatis tájékoztatása szerint szeptemberben a német belső értékesítés 2,0 százalékkal csökkent, míg az exportforgalom 4,0 százalékkal esett.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari termelés értékesítése 2,6 százalékkal volt alacsonyabb szeptemberben.

Magyar elemzők azért is figyelik az exportorientált német gazdaság külkereskedelmének alakulását, mivel számos magyar ipari vállalat beszállítója a kivitelre termelő német vállalatoknak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a második negyedévben a külkereskedelmi szektor volt az egyetlen pozitív komponens a magyar bruttó hazai termék volumenindexében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását