2024. április 20. - Tivadar

Energiát ad

2013. február elsejétől az MVM Partner Zrt. szolgáltatja a villamos energiát a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön.
2013. január 31. csütörtök 10:05 - HírExtra
A közlemény szerint így a Mal Zrt. és a finanszírozó bankok közötti megegyezés hiányában is megoldott a hatezer főt foglalkoztató cég villamosenergia-ellátása és a távhőellátás Ajkán. A Mal-nak az E.On Hungária Zrt.-vel kötött villamos energia szolgáltatási szerződése 2012. december 31-én megszűnt, a hatályos jogszabályok szerint az áramszolgáltató ellátási kötelezettsége 2013. január végén lejár.

A Mal Zrt. és a finanszírozó bankok a hosszú tárgyalási folyamat után sem jutottak megoldásra, az utolsó pillanatig a kompromisszumkészség teljes hiányáról tettek tanúbizonyságot. Az első lépést ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tette meg a megoldás felé: 2013. február elsejétől az MVM Partner Zrt. bevonásával a tárca biztosítja az ajkai cég számára az áramszolgáltatást a kikapcsolási folyamat elkerülése érdekében - áll a közleményben.

A Mal Zrt.-t a kormány tavaly szeptemberi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A döntés alapvető indoka az volt, hogy biztosítható legyen a vállalat működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő speciális jogszabályi keretek között is. A kabinet decemberben 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai közszolgáltatások folyamatos fenntartására.

A kiemelt kormányzati figyelem oka, hogy a Mal Zrt. a régió egyik legnagyobb munkaadója, és a villamosenergia-szolgáltatás hiánya vagy bizonytalansága akár környezeti katasztrófát, egyéb súlyos károkat is előidézhetett volna.

A közlemény szerint a nemzetgazdasági és környezetvédelmi érdekekre tekintettel a kormányzat az MVM-Partner Zrt. útján tartósan biztosítja a Mal Zrt. villamosenergia-ellátását. A működőképesség fenntartása mellett a felek további tárgyalásokat folytatnak az ajkai timföldgyár által nyújtandó pénzügyi biztosítékokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását