2024. május 3. - Tímea, Irma

Mit írnak a magyar kormányról külföldön?

Vezető osztrák napilapok a magyar kormányról, Áder János államfő bécsi látogatásáról és Wolfgang Schüssel exkancellár csütörtöki budapesti nyilatkozatáról közöltek cikkeket szombaton.
2012. június 2. szombat 15:51 - HírExtra
Reinhard Olt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív napilap tudósítója azokról a bírálatokról írt, amelyeket Wolfgang Schüssel exkancellár "kapott" Ausztriában azután, hogy Budapesten elismerően szólt a magyar kormány tevékenységéről. Olt az osztrák Der Standardban megjelent vendégkommentárjában a "fősodorbeli média elátkozási rituáléjának" nevezte Schüssel "üdítően és találó módon dicsérő" szavainak ausztriai kritikáját.

Emlékeztetett: Schüssel megköszönte, hogy az első Orbán-kabinet védelmébe vette kormányát a tervezett európai szankciókkal szemben 2000-ben. Olt úgy fogalmazott, hogy az előző szocialista-liberális kormányok "csaknem tönkretették" Magyarországot. Ennek megfelelő az örökség, amellyel a jelenlegi kormány igyekszik megbirkózni, "nagyon is nem konvencionális eszközökkel" - írta a szerző.

A kormányt bírálók a média ellenőrzésének szándékával vádolják Orbánt, de az MSZP és a DK sem vitathatja komolyan, hogy szükséges a "nem éppen a külföldi kiadók és kereskedelmi televíziók közreműködése nélkül létrejött, vadul burjánzó médiatájkép nyugati gyakorlat szerinti szabályozása és visszanyírása" - jegyezte meg. A bírálók tudatosan figyelmen kívül hagyják egyebek között, hogy a mostani kormány "az első volt, amely erőteljesen fellépett a cigánygyűlölet miatt betiltott gárdák" ellen. Hozzátette: a magyar EU-elnökség alatt magyar kezdeményezésre írták elő a kötelező romastratégiák készítését.

"Orbán korántsem diktátor, hanem mindenekelőtt magyar hazafi" - fogalmazott. De a hazafiság, a hazaszeretet "a szép új világban" visszatetszést kelt. A helyzet a Béccsel szembeni, végül kudarcot vallott 2000-es fellépésre emlékeztet, amikor 14 tagállam helyeselte a tizenötödikkel, Ausztriával szembeni szankciókat - írta Reinhard Olt.

A Die Presse Áder János államfő pénteki bécsi nyilatkozatából kiemelte, hogy megvédte hazáját a nemzetközi bírálatokkal szemben. "Balzsam a magyar sebekre", hogy Schüssel elismeréssel adózott a "modern patriotizmusnak" - írta a konzervatív lap. Felidézte: a magyar államfő úgy fogalmazott, hogy "minden dicséret jólesik". Heinz Fischer osztrák elnök "sokkal visszafogottabb volt", kijelentve, Schüssel "szabad állampolgár", és neki "nem szükséges" és "nem is helyénvaló" állást foglalnia az ő szavairól.


A Der Spiegel német hetilap internetes kiadása Új Horthy-kultusz Magyarországon – A kormányzó reneszánsza címmel közli Keno Verseck írását. A szerző szerint az "egyre öntudatosabb" jobboldali radikálisok Horthy Miklóst és a "náci korszak" egy íróját, Nyirő Józsefet ünneplik, az új "kultusz" támogatói között pedig vannak olyan személyiségek is, akik "Orbán Viktor kormányfő párttársai".

Úgy vélte, a "megrögzött antiszemita" Horthy körül formálódó kultusz "egy népi-nacionalista reneszánsz része, amelynek ügyét a szélsőjobb évek óta sikerrel mozdítja előre, most pedig a Fidesz is lelkesen támogatja".

A "növekvő mértékben euroszkeptikus közép-európai vezetőkhöz" való csatlakozásként értékelte a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásának internetes változatában megjelent írás Orbán Viktornak a Fókuszban a nemzeti érdek című nemzetközi konferencián mondott beszédét. Mondandójából a WSJ azt emelte ki, hogy az országnak más megoldást kell találnia az adósságválságból való kijutásra, mint amit az Európai Unió diktál.
Orbán a lap szerint beszédével azt a képet igyekezett erősíteni, hogy Magyarország szabadságharcot vív.

A cikk felhívta a figyelmet: az EU-val való szembenállás Lengyelországból is hallható. Marek Belka jegybankelnök nemrég azt mondta, hogy "az úgynevezett Nyugat" elvesztette a bölcsesség monopóliumát, és a feltörekvő gazdaságok hozzájárulhatnak a növekedés, a pénzügyek és szabályozás új modelljéhez.

A legutóbbi időkig úgy tűnt, hogy az EU új tagországainak elkötelezettsége az unió politikai értékei iránt nem vonható kétségbe, és a több évtizedes egypárti uralom után a demokrácia győzelmét mindenki véglegesnek tekintette, Magyarország azonban most próbára teszi ezt a vélekedést - írta a Financial Times szerkesztője, Stefan Wagstyl.

A gazdasági napilap online kiadásában közzétett írás Paul Lendvai Magyarországról szóló könyvének most megjelent angol kiadása kapcsán megjegyzi: sok bíráló úgy látja, hogy Orbán Viktor kormányfő "tekintélyelvű államot épít a Duna partján, ráadásul ingatag gazdasági alapokra".

Wagstyl szerint Lendvai helyesen állapítja meg, hogy jórészt Orbán Viktor a felelős azért, hogy Magyarország veszélyes útra lépett. A 2010-ben aratott hatalmas győzelem lehetőséget adott a kormányfőnek a konszenzusteremtésre a gazdasági reformokhoz, valamint az EU és az IMF támogatásának biztosítására. Orbán Viktor azonban a konfliktust és a megosztást választotta, és populista gazdaságpolitikába kezdett, amelyet az EU, az IMF és a piacok is kétkedve szemlélnek - áll az írásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását