2024. április 27. - Zita
Egy koreai hírügynökség szerint Észak-Korea már a harmadik kísérleti atomrobbantására készül - ami a második nagyságából kiindulva korántsem gyerekjáték. Ha a hír maga csak a kormány kacsája is, a kérdés akkor is az, hogy mit akar ezzel Kim Dzsong Il elérni?
2010. április 25. vasárnap 13:19 - Pásztor Balázs
Obama újabb fejfájása

Pedig már minden olyan jól ment! - sóhajthatott fel őszintén Barack Obama, Amerikai elnöke szerdán szerdán atomügyben. Elvégre nagy nehezen aláíratta az oroszokkal az atomfegyvereket korlátozó START III. egyezményt, Kínával gyakorlatilag kiegyezett az Iránnal kapcsolatos, urándúsításért járó szankciókkal kapcsolatban, és két hete összehozott egy olyan atomcsúcsot, amely eddig nem csak egyedülálló volt, hanem komoly, érdemi intézkedések is születtek égisze alatt. Erre jön egy dél-koreai rádióadó (a YTN) és egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva közli, hogy Észak-Korea február óta készíti elő harmadik kísérleti atomrobbantásának feltételeit - és május-június környékén végre is hajtja azt.

Dél-Korea mindazonáltal nem hisz a YTN-nek: Ju Mjung Hvan dél-koreai külügyminiszter azt mondta, hogy nincsenek erre utaló információik, és az amerikai vezetés is osztotta ezt a véleményt. Sokan azzal érvelnek, hogy egy kémműhold, és több hírszerzési forrás figyeli egyszerre Észak-Koreát így tudnának egy atomrobbantás előkészületeiről, ha az elkezdődne - de nincsenek ilyen jelzések. Ugyanakkor elemzők - egy hazájából eltávozott egykori észak-koreai tisztviselővel karöltve - arra hívták fel a figyelmet, hogy ha nem látnak valamit, az nem jelenti azt, hogy az nem is létezik - főleg hogy logikailag teljesen megállja a helyét a feltételezés. Azt is hozzátették, hogy bár a robbantással Észak elpazarolná hasadóanyagainak egy jó részét, de így is maradna még 6-7 komolyabb töltetre elegendő.

Miért robbantanának?

A tervezett merénylet háttere
A két észak-koreainak állítólag az volt a feladata, hogy felkutassa, majd utasítás után megölje a Koreai Munkapárt egyik volt titkárát, a most 87 éves Hvang Dzsang Jopot. Hvang azonban szigorú védelem alatt él. Ő volt Észak-Korea egyik fő ideológusa. Tizenhárom évvel ezelőtti szökése óta hevesen bírálja Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt. Azt állítják róla, akik állítólag közelről ismerik, hogy beszédei alatt a neki odakészített ivóvízből soha nem iszik, mert fél, hogy megmérgezik.

A két férfi ellen a nemzetbiztonsági törvény megsértése és gyilkosságra való összeesküvés címén emeltek vádat. Az év elején Thaiföldről jutottak be Dél-Koreába, és menedékjogot kértek ott. Az észak-koreai szökevények csaknem mindig Kínába szöknek, majd egy harmadik országon keresztül utaznak be Dél-Koreába.
(népszava)
Igaz, Észak sokáig nem hallatott magáról atomügyben. A tavalyi második atomrobbantás, valamint az akár Amerikáig is elérő rakéták tesztelése alaposan felborzolta a kedélyeket, de az árvíz-szerű hullámokat az amerikai és a kínai diplomácia - igaz előbbi hangosan, míg utóbbi csendben - szép lassan lelohasztotta. Aztán az év végén megalkotott, katasztrofálisan sikerült pénzügyi reform végett is kerülte a rezsim a nagy nyilvánosságot - két megalkotóját ki is végezték. Ráadásul ez a lépés alaposan meggyengítette a rossz egészségügyi állapotban lévő „Kedves Vezér” pozícióját, így veszélybe kerültek öröklési tervei is: vagyis, hogy legkisebb fiára, Kim Dzsong Unra hagyja az ország irányítását.

A kommunista diktátor halálhírért is keltő egészségügyi problémái után pont a roppant jól sikerült második kísérleti atomrobbantással tudta megszilárdítani pozícióját - így logikus lépésnek tűnik, hogy egy újabb ingás után újabb robbantás következzen. Ráadásul ez beleillene Észak eddigi politikai irányvonalába: valami nagy dolgot tenni, aminek a világ ellene van, és ennek visszavonásáért újabb engedményeket kicsikarni a tárgyalásokon. Tárgyalások pedig lesznek, ugyanis a diplomáciai nyomás és számos segély-ígéret hatására hamarosan újrakezdődnek az Észak-Korea által több mint egy éve felrúgott hatoldalú tárgyalások (Dél, Kína, Japán, az USA és Oroszország részvételével).

Más elemzők szerint pedig az akcióval Észak csak egyszerűen szeretne ismét a világ figyelmének központjába kerülni.Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy kifejezetten tudatos tervezésről is szó lehet, hisz az akció illeszkedik a rezsim áprilisi kijelentéséhez, amelyben azt taglalják, hogy a kormány az Egyesült Államokkal szembeni védelme érdekében "növeli és korszerűsíti" nukleáris arzenálját.

Külügyi szálak

A segélyekre nagyon is szüksége van az országnak: a félresikerült reform miatt újra tömeges éhezés fenyeget, gazdasága összeomlóban, és a mobiltelefonok bevezetése miatt az ország határait eddig szinte légmentesen lezáró vasfüggönyön is mutatkoznak repedések - és így a rezsim egyre kevésbé tudja fenntartani a hatalmát. „Észak előbb utóbb észhez fog térni. Az emberek szenvednek, és ők 6 milliárd wont (5.37 millió dollárt) költöttek tűzijátékra Kim Il Szeng egykori nagyvezér szülinapján. Gondoljátok el, mennyi kukoricát lehetett volna ennyi pénzből venni” - fejtette ki Lee Myung-bak, Dél elnöke.

A hírek kiszivárgásával kapcsolatban az sem mellékes, hogy a Kedves Vezér hamarosan Kínába fog látogatni, ahol a hírekkel szintén erősítheti tárgyalási pozícióját. Sokan egy esetleges háború bekövetkezésének megnagyobbodó esélyeivel számolnak - amire csak ráerősít, hogy a napokban kiderült: északi torpedó süllyesztette el nemrég eltűnt a déli járőrhajót. Ráadásul most tartóztattak le két Délen tartózkodó északi ál-disszidenst, akik Hwang Jang Yop, Délre menekült egykori északi kommunista vezért akarták meggyilkolni.

Bármi is legyen az igazság a harmadik kísérlet előkészületeiről, Észak már egy dolgot elért: a fél világ rá figyel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását