2024. május 18. - Erik, Alexandra

Moszkva is Damaszkuszt sürgeti

Moszkva sürgeti Dmaszkuszt, hogy következetesen hajtsa végre Kofi Annan szíriai béketervét - jelentette ki Szergej Lavrov moszkvai tájékoztatóján.
2012. április 10. kedd 11:23 - HírExtra
Be kell tartani

Az orosz külügyminiszter kedden szíriai kollégájával, Valid Moallemmel tárgyalt.
Lavrov a sajtó képviselői előtt felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa be az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervéből vállaltakat. Az Aszad-rezsim ellen harcoló ellenzéket pedig az erőszak azonnali beszüntetésére hívta fel.

A teljes tűzszünetet csak úgy lehet megteremteni, ha valamennyi fél együttműködik Kofi Annannal - vélte Lavrov.

Azt is fontosnak tartotta, hogy a szíriai kormány és az ellenzék garantálja az újságírók biztonságát, hogy a sajtó képviselői mindenhova eljussanak, és hírt adhassanak az országban zajló eseményekről.

Az orosz külügyminiszter hangoztatta: az Egyesült Államok és a Nyugat ne Oroszországot sürgesse, hogy gyakoroljon nyomást Damaszkuszra, inkább maga hasson a szíriai ellenzékre és az azt támogató országokra.

Szergej Lavrov így reagált Susan Rice, amarikai ENSZ-nagykövet kijelentésére, miszerint Washington konkrét lépéseket vár Moszkvától és Pekingtől, amennyiben Damaszkusz nem teljesíti a Kofi Annan béketervéből rá háruló és vállalt kötelezettségeket.

Szükséges lépések

Az orosz diplomácia vezetője bejelentette: Oroszország az ENSZ megkeresésére kész megfigyelőket küldeni Szíriába, mégpedig a Golán-fennsíkon szolgáló orosz kontingensből.
Szerinte az Annan-misszió sikere érdekében mielőbb Szíriába kell érkeznie e megfigyelőknek, és közölte, hogy erről azonnal tárgyalni fog Kofi Annannal, mert úgy látja, hogy jelenleg ez az egyik legsürgősebb kérdés a szíriai rendezést illetően.

Lavrov szír kollégája, Valid Moallem a moszkvai tájékoztatón úgy vélte, hogy a tűzszünet életbe lépésével egy időben meg kell érkeznie Szíriába a nemzetközi megfigyelőknek. Hozzátette: biztosítani kell kormányának a jogot arra, hogy kiválassza, mely országok vegyenek részt az ENSZ-misszióban, hogy ne veszélyeztessék országa szuverenitását.

A szír diplomácia vezetője szerint több tartományból már kivonták a kormánycsapatokat.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) eközben arról számolt be, hogy nem szűntek meg a harcok északi Marában, és aknavetők zaja hallatszott a középső Homsz városában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását