2024. március 29. - Auguszta

Kína és az IMF egymásra talált

Kína támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepvállalását az európai hitelválság elleni küzdelemben, egyben a szervezet reformját is szükségesnek tartja - erősítette meg Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes, amikor találkozott az IMF vezetőjével Pekingben.
2012. március 19. hétfő 10:07 - HírExtra
"Kína arra számít, hogy az IMF folytatja reformját és jobban beteljesíti szerepét a globális gazdaság stabilizálásában, illetve a nemzetközi pénzpiacon" - hangoztatta Li, a miniszterelnöki poszt várományosa Christine Lagarde-nak vasárnap. Hozzátette, Kína továbbra is nyitott arra, hogy részt vegyen a szervezet reformjában, illetve elősegítse azt.

Peking korábban, Angela Merkel német kancellár látogatása alkalmával és a Kína-EU csúcstalálkozón is jelezte az unió vezetőinek, hogy kész az euró megmentésében aktív szerepet játszani, de előnyben részesítené például, ha mindez az IMF közvetítésével, a valutaalap csatornáin keresztül valósulna meg. Kína ezzel és a reform emlegetésével a maga és más feltörekvő országok szerepének - általa kívánatosnak tartott - kiterjesztésére utal.

Li úgy vélte, hogy a világgazdaság és a nemzetközi pénzpiac növekvő kockázatokkal terhelt, a szuverén adósságválságból pedig egyes országok nehezen és hosszabb időt igénybe véve tudnak majd csak kiszabadulni.

Elismerően szólt az IMF törekvéseiről, amelyekkel segíti, hogy a feltörekvő piacok és a fejlődő országok is hallathassák a szavukat a nemzetközi pénzügyekben, egyben a nemzetközi közösség összefogására, illetve olyan multilaterális intézményeinek a szorosabb együttműködésére szólított fel, mint a G20-ak csoportja és az IMF.

Lagarde Pekingben a globális gazdasági kilátások elhúzódása közepette Kína meghatározó globális szerepének a fenntartását szorgalmazta, s emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évtizedben látványos gazdasági növekedését produkált, miközben 370 millió munkahelyet teremtett és mintegy félmilliárd embert szabadított meg a súlyos szegénységtől.

Az IMF vezetője ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni a kínai gazdasági növekedés fenntartásának szükségességét, a növekedés forrásainak megváltoztatását, vagyis a beruházások és az export helyett a hazai kereslet bővítését, valamint az emberek megélhetési körülményeinek javítását. Jelezte azt is, hogy Kína legfelsőbb vezetői támogatják a szükséges struktúraváltást, amire szükség van ahhoz is, hogy a kelet-ázsiai ország továbbra is a világgazdaság növekedésének legerőteljesebb motorja maradhasson.

Pekingben a március 17-19. között Kína fejlődéséről szakmai fórumot tartanak mintegy 500 résztvevővel, közöttük kormányzati vezetőkkel, vállalkozókkal, szakértőkkel és nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselőivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását