2024. április 24. - György

EU-IMF: hamarosan békén hagyhatnak minket

A Fitch Ratings várakozása szerint Magyarország hiteles államháztartási deficitcsökkentő programot fog kidolgozni annak érdekében, hogy még tavasszal elérhető legyen a finanszírozási megállapodás az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte pénteki londoni elemzésében a legnagyobb európai hitelminősítő.
2012. március 16. péntek 15:53 - HírExtra
Ki tudja?

A Fitch Ratings szerint ennek eredményeként valószínűsíthető az is, hogy az EU visszavonja e heti döntését 495 millió euró felfüggesztéséről a Magyarországnak jövőre rendelkezésre álló, 1,7 milliárd eurós kohéziós pályázati keretből.

A Fitch szerint ugyanakkor az IMF-megállapodás esetleges elmaradása Magyarország leminősítéséhez vezethet.

Jóllehet a kohéziós pályázati keret ügye nem gyakorolna közvetlen hatást a 2013-as magyar költségvetésre, a szóban forgó részösszeg felfüggesztése mégis "csapás lenne" Magyarországra, mivel csökkentené a beruházásokra elvileg rendelkezésre álló forrásokat, és ezzel károsíthatja a magyar gazdaságot - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindez - lehetséges továbbháruló hatásként - magánszektorbeli befektetőket is elriaszthat.

Mindemellett a magyar hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő kerethányad - vagyis az EU-szabályok által engedélyezett maximum - felfüggesztésének kilátásba helyezése további bizonyíték arra is, hogy az unió "nem fog meghátrálni" sem a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárásban, sem a jegybanki és bírói függetlenség, illetve az adatvédelmi szabályozás kérdésében folyó külön vitában.

Ezek késleltetik a finanszírozási megállapodást az EU-val és a valutaalappal - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzői.

"Finom" megfeddés

A hitelminősítő mindazonáltal közölte: változatlan alapeseti előrejelzése szerint az IMF/EU-finanszírozás biztosítása jár annyi előnnyel - és ezt Magyarország is "felismeri" -, hogy a magyar kormány az EU által megszabott határidőig kidolgozza a kért deficitcsökkentő intézkedéseket, az utóbbi időszak "kiszámíthatatlan kormányzati retorikája és gazdaságpolitikai (döntéshozatali) előtörténete ellenére is".

Egy készenléti jellegű IMF-megállapodás - amely a Fitch várakozása szerint az egyetlen olyan egyezményfajta, amelyet Magyarország reálisan elérhet - elősegítheti a külső finanszírozási kockázatok enyhülését, bár még a megállapodás elérése esetén is "kétségek maradnának fenn" azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát az egyezmény szigorú feltételrendszerének - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint egyfelől a túlzottdeficit-eljárás, másfelől a magyar jegybanktörvényről és a bírói karról az EU-val folytatott vita ugyan nem kapcsolódik kifejezetten össze, mégis "széles körű az a várakozás", hogy az államháztartási hiánnyal kapcsolatos EU-elvárásokat is teljesíteni kell, mielőtt az IMF/EU-finanszírozás Magyarország számára elérhetővé válnék.

Nem túl kellemes

A Fitch Ratings a pénteki elemzésben felidézi, hogy január elején az addigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz" szintre - vagyis már nem befektetési ajánlású kategóriába - sorolta vissza Magyarország adósosztályzatát, és az új besoroláson is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A hitelminősítő közölte: leminősítést eredményezhet a költségvetési és a külső finanszírozási kockázatok további erősödése, vagy az, ha nem sikerül "kellő időben megfelelő jellegű" IMF-megállapodást elérni.

Ugyancsak leminősítéshez vezethet, ha a magyar gazdaság "a vártnál nagyobb mértékben zsugorodnék", a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettség érdemben gyengülne, vagy "destabilizáló hatású, nem szokványos gazdaságpolitikai intézkedéseket" hajtanának végre.

Más nagy londoni házak legutóbbi elemzéseikben valószínűtlennek nevezték, hogy az EU ténylegesen felfüggeszti a magyar kohéziós pályázati keret megnevezett hányadát, az IMF/EU-megállapodás várható időpontját ugyanakkor a citybeli elemzők zöme most már inkább a nyárra valószínűsíti.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja - amely korábban a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontját illetően a nagy londoni házak körében - befektetőknek összeállított minapi újabb helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a megállapodás immár valószínűsíthetően májusra-júniusra tolódik ki.

A Morgan Stanley elemzői közölték: ez az előrejelzésük arra a feltételezésükre épül, hogy az összes felmerült vitás kérdést rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt.

A ház citybeli közgazdászai ugyanerről szóló előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még "75 százalék körüli" esélyt adtak arra, hogy az IMF/EU-megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek összeállított áttekintésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig.

A Barclays Capital elemzőstábja ennek alapján jelenleg azzal számol, hogy "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tájékozódtak, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását