2024. április 29. - Péter

Schmitt Pál Brüsszel vendége

Az Európai Unió központi intézményeinél kezdett látogatást kedden Brüsszelben Schmitt Pál köztársasági elnök.
2012. március 6. kedd 12:10 - HírExtra
Általános tájékoztatás

Az államfő elsőként Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács állandó elnökével találkozott, akinek - mint a köztársasági elnök hivatala az MTI-t tájékoztatta - általános tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai és gazdasági folyamatokról, a jogalkotásról és a kormány által végrehajtott átfogó reformokról.

A köztársasági elnök biztosította a tanács elnökét Magyarországnak az európai értékrend és integráció iránti elkötelezettségéről.

A tájékoztatás szerint a beszélgetésen elhangzott, hogy a 2011 első félévi magyar EU-elnökség jelentősen hozzájárult az európai integráció folyamatához.

Erősítendő bizalom

Schmitt Pál a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások kapcsán kifejtette, hogy a megállapodásnak fontos szerepe lehet a piaci bizalom megerősítésében.

A költségvetési fegyelemre vonatkozóan nemrégiben aláírt uniós kormányközi megállapodásról elmondta, Magyarország elsődleges érdeke az euró stabilitásának megőrzése, mivel Magyarország kereskedelme nagy részét euróban realizálja és devizatartalékai is euróban vannak.

Schmitt Pál elégedettségét fejezte ki az Európai Tanács legutóbbi döntésével kapcsolatban, amellyel tagjelölti státust adott Szerbiának.

A program

A köztársasági elnök a kétnapos látogatás során találkozik a magyar anyanyelvű (magyarországi, erdélyi és felvidéki) európai parlamenti képviselőkkel, megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, továbbá Joseph Daullal, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnökével.

Részt vesz Schmitt Pál a Kárpátaljai Révész Imre Társaság kiállításának megnyitóján is a brüsszeli Balassi Intézetben.

Mint Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) külügyi hivatalvezetője előzetesen elmondta, Schmitt Pál brüsszeli látogatásának célja, hogy tájékozódjon az európai intézmények munkájáról, és első kézből adjon tájékoztatást a magyarországi folyamatokról.

Az államfő a tavalyi magyar EU-elnökség idején már többször járt Brüsszelben. Látogatásai során tavaly januárban találkozott az uniós intézmények vezetőivel és II. Albert belga királlyal, júniusban pedig részt vett azon a szentmisén, amelyet Európáért mondtak a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban. A uniós soros elnökséggel kapcsolatban az államfő akkor megállapította, hogy annak köszönhetően jobban odafigyelnek Magyarországra.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását