2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Van-e élet az Európai Unión kívül?

Magyarország nem léphet ki az Európai Unióból - ebben egyetértettek a Magyarországi Európa Társaság szervezésében pénteken Budapesten tartott konferencia előadói.
2012. március 2. péntek 14:44 - HírExtra
A Van-e élet az Európai Unión kívül? Végre szabadon? címmel rendezett tanácskozáson Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke kijelentette: Magyarország "a rendszerváltás óta legsúlyosabb politikai válságával néz szembe, alapvetően megkérdőjeleződött kettős, magyar és európai identitása". Bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, szerinte a kabinet "súlyos politikai konfliktust provokált ki" az Európai Unióban, és ennek "nem szándékolt következményei beláthatatlanok".

A társaság elnöke szerint Magyarországon befelé fordulás érzékelhető. Úgy fogalmazott: "mintha Magyarország teljesen kimaradna az európai vitákból", mintha nem lenne "markáns vélemény" összeurópai kérdésekről. Azt mondta, az ország máris elszigetelődik nemzetközileg, és az európaizálódás helyett provincializálódás a jellemző. "A magyarok kivonulása Európából több mint stratégiai hiba, történelmi bűn lenne" - jelentette ki Hegedűs István.

A konferencián Marján Attila, a Magyar Külügyi Intézet gazdasági elemzője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem az a kérdés, hogy van-e élet az Európai Unión kívül. "Nem látok olyan kormányt, amely komolyan gondolkodna erről, és ha Európa szakad, mindent meg fogunk tenni azért, hogy bekerüljünk a központba" - mondta a kutató a "többsebességes" EU kialakulásának esélyeit taglalva.

Mark Leonard, a hivatalban volt és jelenlegi kormányfők, államfők, miniszterek, európai parlamenti képviselők és értelmiségiek által alapított Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) ügyvezető igazgatója a gyorsan terjedő európai populizmusról beszélt.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, hogy szervezete több levélben is az Európai Bizottsághoz fordult 2011 januárja óta. Ezekben - mint mondta - részletesen kifejtették a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályaikat.

Bozóki András volt kulturális miniszter, a Közép-európai Egyetem tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy "Magyarország nem fog kilépni az unióból, a kormányzat taktikája inkább a határok feszegetése, egyfajta tudatos politikai játékról van szó". Az Európai Unió és a Egyesült Államok részéről érkezett reagálásokat lassúnak, óvatosnak nevezte.

Mosonyi Balázs, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány nevében arról beszélt, hogy az európai uniós támogatások meghatározó szerepet játszanak a magyarországi fejlesztésekben, ezért fájdalmasan érintené a magyar gazdaságot, ha az Európai Bizottság javaslatának megfelelően 2013-ban nem tudna hozzájutni a mintegy félmilliárd eurónyi kohéziós támogatáshoz.

Elekes Andrea, a Pannon Egyetem gazdaságtudományi karának oktatója a magyar agárgazdaságról elmondta, hogy tőkeszegény az ágazat, nincs beruházás, nincs tartalékolás. Az ebből adódó "torz szerkezet" jellemző a régió más országaira is, ugyanakkor például magyar sajátosság, hogy különvált egymástól az állattenyésztés és a takarmánytermelés.

Nincs az állattartóknak saját földjük, vásárolniuk kell a takarmányt. Értékelése szerint a nehézségek ellenére Magyarország számára az EU-n kívül sikeres agrárgazdaság nem képzelhető el, az uniós erőforrások nélkül jelentősen romlana a magyar agrárgazdaság helyzete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2012. március 19. 13:57

ELJÖTT A SZÁMON KÉRÉS FELELŐSSÉGRE VONÁS IDEJE

VÁLASZTÓ POLGÁR PETICIÓS LEVELE ÁPOLÁSI DÍJ ÜGY 8 ÓRA FŐ MUNKA IDŐ LEGYEN.



ITT A IDŐ SZOCIÁLIS ÉS EMBERI JOGOM PETICIOS BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT STRASBOURG . JOGI ÜGY KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁG MARKÓ UTCA .25 PANASZ LEVÉL.
ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR RÉTHELYI MIKLÓS MATOLCSY GYÖRGY CZOMBA SÁNDOR ÉS FIDESZ-KDNP.ÁLLAM TITKÁRAIT. ERÖFORRÁS MISZTÉRIUM GAZDASÁGI MISZTÉRIUM. SZÁMÍTOK MTVA 1 ATV MTV 2 MÉDIA SEGÍTSÉGÉRE KÖSZÖNÖM. IS. MÉG MEG VÁROM SZABÓ MÁTÉ ombudsman PANASZ LEVELEM VÁLASZÁT

SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS

ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR FIDESZ-KDNP MINISZTERI ÁLLAM TITKÁRI TEJES FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐI TESTÜLETE. SZÉGYENE MAGÁT ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE KÉT ÉVE 2010. ÁPRILIS 25 ÉN TÖL SEMMIT NEM TETTEK CSONTIG HATOLÓ FÁJDALMAS BETEGEKÉRT...T ÉS AZOKÉRT A CSALÁD TAGOKÉRT AKIK 24 ÓRÁBA ÁPOLJÁK ŐKET OTTHONI LAKÁSUKBA A SZERETET CSALÁDBA AMI MÁS MINT EGY KÓRHÁZ PERSZE AZ UTÁN MIKOR A DR ÚR NŐ HAZA ENGEDI.HOGY OTTHONÁBA GYÓGYULJON TOVÁBB . ORBÁN VIKTOR FIDESZ-KDNP 1 MILLIÓ MUNKAHELY TEREMTÉSI PROGRAMOT ÍGÉRT AMI AZ IS MARAD EZEN VÁLTOZTATNI KELL. HOGY LEGYEN 8 ÓRA FŐ MUNKA IDŐ A ÁPOLÁSI DÍJ DOLGOZHASSON 70 EZER EMBER 62EZER FT MINIMAL BÉRÉRT DE HOLNAP ELJÖN A IGAZSÁG PILLANATA.

kocsis.tamas
2012. március 19. 13:30
EZT OLVASSÁK FEL ÉS KÉRJÉK SZÁMON ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR RÉTHELYI MIKLÓS MATOLCSY GYÖRGY CZOMBA SÁNDOR ÉS FIDESZ-KDNP.ÁLLAM TITKÁRAIT KÖSZÖNÖM


SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS SOS

ORBÁN VIKTOR MINISZTER ELNÖK ÚR FIDESZ-KDNP MINISZTERI ÁLLAM TITKÁRI TEJES FIDESZ-KDNP ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐI TESTÜLETE. SZÉGYENE MAGÁT ÁPOLÁSI DÍJ ÜGYBE KÉT ÉVE 2010. ÁPRILIS 25 ÉN TÖL SEMMIT NEM TETTEK CSONTIG HATOLÓ FÁJDALMAS BETEGEKÉRT...T ÉS AZOKÉRT A CSALÁD TAGOKÉRT AKIK 24 ÓRÁBA ÁPOLJÁK ŐKET OTTHONI LAKÁSUKBA A SZERETET CSALÁDBA AMI MÁS MINT EGY KÓRHÁZ PERSZE AZ UTÁN MIKOR A DR ÚR NŐ HAZA ENGEDI.HOGY OTTHONÁBA GYÓGYULJON TOVÁBB . ORBÁN VIKTOR FIDESZ-KDNP 1 MILLIÓ MUNKAHELY TEREMTÉSI PROGRAMOT ÍGÉRT AMI AZ IS MARAD EZEN VÁLTOZTATNI KELL. HOGY LEGYEN 8 ÓRA FŐ MUNKA IDŐ A ÁPOLÁSI DÍJ DOLGOZHASSON 70 EZER EMBER 62EZER FT MINIMAL BÉRÉRT DE HOLNAP ELJÖN A IGAZSÁG PILLANATA
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását