2024. április 19. - Emma

Lejárnak a tavalyi autópálya matricák

A 2011-ben vásárolt éves autópálya matricák érvényessége január 31-én, jövő kedden éjfélkor jár le - hívja fel a figyelmet az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK).
2012. január 27. péntek 11:19 - HírExtra
A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az éves matricák érvényességi időszakának január 31-ig történő meghosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy az úthasználóknak elegendő idejük legyen az új e-matricák megvásárlására.

A 2012. évi, éves matrica díja a személygépkocsi kategóriában a tavalyi 40 ezer forintról 42.980 forintra emelkedett. A D2-es kategóriában 115 ezer forint helyett 123.975 forintot kell fizetni. A D3-as kategóriában tavaly 172 ezer forint volt az éves díj, az idén pedig 184.985 forint, a D4-es kategóriában pedig 215 ezer forintról emelkedett 234.950 forintra.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a 2011. évre 232.521 darab éves e-matricát adott el, ami két százalékkal kevesebb a 2010. évinél. Az idén már megszüntetett négynapos változat értékesítése tavaly az előző évhez képest négy százalékkal mérséklődött, a hetiből ugyanakkor 11 százalékkal, a haviból pedig 7 százalékkal többet vásároltak. Tavaly az előző évhez viszonyítva átlagosan egy százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltak.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni.

A virtuális díjfizetési lehetőségekről a www.autopalya.hu weboldalon lehet tájékozódni. Fontos az is, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt ezeket ellenőrizni kell.

Az ÁAK honlapján olvasható tájékoztatás szerint a pótdíjak is emelkednek, bár a megfizetésük határideje hosszabb lesz, 15-ről 30 napra változik. Személygépkocsi esetében például 30 napon belül 14.875 forint a pótdíj, azon túl pedig 59.500 forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását