2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyarázkodik a minisztérium

Az alapellátásban a "szakellátás" kifejezés nem értelmezhető, annak módosítása viszont nem több, mint "technikai javítás", amelynek semmilyen munkajogi következménye nincs - közölte az egészségügyi államtitkárság hétfőn az MTI megkeresésére.
2012. január 23. hétfő 17:53 - HírExtra
Az államtitkárság annak kapcsán reagált, hogy a Napi Gazdaság aznapi cikkében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) "legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezetéről" írt, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, amely azt jelenti, hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye. Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz.

Ezen felül az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél a munkaerőhiányt úgy oldanák meg, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítják, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja - számolt be a Napi Gazdaság.

Ennek kapcsán Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: súlyos következményei lehetnek annak, hogyha a szakrendelők átnevezésével lehetővé teszik, hogy szakorvosok helyett gyakorlat és tapasztalat nélküli fiatal rezidensek végezzék az ellátást.

Az államtitkárság szerint viszont a Napi Gazdaság az említett kormányrendelet-tervezetet több - szintén előkészítés alatt álló - miniszteri rendelet-tervezettel mossa össze.

Mint írták, az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló, több kormányrendeletet módosító tervezet egyeztetése jelenleg is zajlik. Ez tartalmazza a fekvőbeteg ellátásban finanszírozható szakmák jegyzékét (nem szakmakódokat), amelyben az egészségügyi államtitkárság minimális, a szakmák által kért változtatásokat kezdeményezi - tették hozzá.

Egy másik kormányrendelet módosítására pedig azért volt szükség, mert annak decemberi kihirdetésekor az új struktúra kialakításához szükséges táblázatba bekerült a "szakellátás" kifejezés, amely az alapellátás tekintetében nem értelmezhető. "Miután technikai javításról van szó, ennek semmilyen munkajogi következménye nincs" - szögezte le az államtitkárság.

Hozzátették továbbá: a fekvőbeteg ellátás struktúrájának régóta egyeztetett átalakítását pontosan szabályozzák a 2011 végén megjelent törvény és kormányrendelet módosítások. Ezért az említett - és a cikkben is hivatkozott – tervezetek sem tartalmazhatnak semmi olyat, amely a szakmakódok, vagy a minimumfeltételek vizsgálatakor igazgatási, vagy ellátási zavart okozhatna - hangsúlyozta az államtitkárság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását