2024. április 24. - György

Alakulgat az új Egyiptom

Még az egyiptomi alsóház hétfői alakuló ülése előtt megegyezhetett az új alkotmány egyes sarokpontjairól a belpolitikai színtér két legbefolyásosabb szereplője, az átmenetet felügyelő katonai tanács és a választásokon nyertes Muzulmán Testvériség - írta honlapján a The New York Times című amerikai napilap.
2012. január 23. hétfő 17:32 - HírExtra
A felek egyetértenek egy félelnöki rendszer létrehozásában, az előzőnél nem szigorúbban vallásos jogrendszer kialakításában, illetve az egyéni szabadságjogok biztosításának fontosságában. Arra utaló jelek is vannak, hogy a két csoport a legkényesebb kérdések - úgymint a hadsereg feletti civil ellenőrzés és a katonai vezetők büntetőjogi immunitása - megoldásán dolgozik.

Mindez jelentős változás ahhoz képest, hogy egy hónappal korábban még a testvériség és a tanács lehetséges összeütközéséről beszéltek. A kiegyezés légköre megnyugtatja a nyugati diplomatákat, de neheztelést vált ki a liberálisokból és az emberjogi aktivistákból, akik a nyilvános vitát hiányolják.

A korábbi fenyegetőzésekhez képest a Muzulmán Testvériség visszafogottabban nyilatkozott a múlt héten, amikor kijelentette, hogy júniusig, azaz az új alkotmány ratifikálásáig és az elnök megválasztásáig nem váltja le a katonai tanács által kinevezett kormányt. Sőt, egy vasárnapi sajtótájékoztatón a testvériség vezetésének részéről olyan felvetések is elhangzottak, hogy az alkotmány megszövegezésénél a hadsereg által megszabott határidőkhöz kellene igazodni. A katonai tanács szerint még az elnök megválasztása előtt kellene megalkotni a dokumentumot, amíg a hadsereg emberei vannak kormányon. Szakértők szerint ez aránytalan befolyást biztosítana a katonáknak az alkotmányozási folyamatban, és néhány hétre szűkítené az alaptörvény megalkotására szánható időt.

A katonai tanács is engedményekre készül, a többi között 1900 fogoly szabadon bocsátására. Köztük van az az M. Nabíl, akit 10 hónapja börtönöztek be a hadsereget bíráló blogbejegyzései miatt.

A két fél úgy véli, hogy csak kisebb módosításokat kellene végrehajtani az 1971-es alkotmányon, az a továbbiakban is alkalmazható lenne. Eszerint érvényben maradna az a rendelkezés, amely az iszlám jogot tekinti az egyiptomi jogrendszer alapjának, s nem szigorítanának, ahogy azt a keményvonalasok követelték. Ugyanakkor az egyéni szabadságjogokra vonatkozó jelenlegi kitételeket is megtartanák, amelyek betartásuk esetén elégségesek garanciát jelentenének a jogvédők szerint.

http://www.nytimes.com/2012/01/23/world/middleeast/signs-of-accord-between-egyptian-military-and-muslim-brotherhood-on-new-charter.html?partner=rss&emc=rss
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását