2024. április 20. - Tivadar

Peking és Szöul: az új barátok?

A gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséről, a koreai-félszigeti béke és stabilitás fenntartásáról, forródrótról és a tilosban halászó kínaiak megállításáról is szó volt kedden Ri Mjong Bak dél-koreai elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök találkozóján Pekingben.
2012. január 10. kedd 14:58 - HírExtra
A felek a legfontosabb területeket érintő kérdésekben a jövőben is szoros konzultációkat és együttműködést ígértek egymásnak; a két ország külügyminisztere között forródrót létrehozását tervezik.

Peking az elmúlt két napban a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy Szöulhoz hasonlóan fontosnak tartja a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését. A politikusok a közös közleményben a magas szintű kapcsolattartás mellett a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fokozását szorgalmazták, de érintették az éghajlatváltozás és a környezetvédelem témaköreit is.

Ri Mjong Bak kínai látogatása idején kimondták, hogy megkezdik a világ második legnagyobb gazdasága és Ázsia negyedik gazdasága közötti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásainak előkészítését. Szakértők szerint a konkrét hivatalos egyeztetésekhez még hónapokra van szükség.

Sajtóértesülések szerint a tárgyalásokon téma volt az is, hogy miként akadályozhatnák meg a kínai halászok illegális tevékenységét a dél-koreai vizeken. A probléma rendezésére az illetékesek rendszeres konzultációkat fognak tartani. A témának az ad aktualitást, hogy a múlt hónapban késsel támadt a dél-koreai parti őrség két tagjára a Sárga-tengeren egy kínai halász, s egyikük belehalt a sérülésébe.

Ri látogatásával egy időben kedden asztalhoz ült a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások dél-koreai és kínai tárgyalója. Részletek nem ismeretesek, de megfigyelők megjegyzik, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála óta Peking intenzívebben javasolja a tárgyalások újraindítását a “segélyt a leszerelésért” formula keretében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását