2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dohánymentes ország?

A világ első dohányfüstmentes országává válhat Niue, a Cook-szigetekhez tartozó 260 négyzetkilométeres aprócska földdarab.
2008. július 8. kedd 13:26 - Hírextra
Az Új-Zélandtól 2500 kilométerre északkeletre fekvő Niuét James Cook fedezte fel 1774-ben. 1846-ban keresztény misszionáriusok érkeztek a polinézek lakta szigetre, amely 1901-ben került Új-Zéland igazgatása alá. 1974-ben Új-Zéland társult területe lett: külügyeiben és védelmi kérdésekben alárendelt az anyaországnak, egyéb ügyekben önálló döntési joga van.

Niue lakosainak száma 1300 fő, s közülük mindössze 250-en számítanak a nikotin rabjának. Ennek ellenére Sitaleki Finau, a sziget legfőbb közegészségügyi hivatalossága olyan jogszabálytervezetet nyújtott be a törvényalkotóknak, amely szerint teljesen beszüntetnék a dohánytermékek forgalmazását.

 A cigarettázást pedig nemcsak közterületen, hanem otthon is szigorúan megtiltanák a szigetlakóknak.

Ahogy más országokban, Niuén is tilos a kormányhivatalokban és a középületekben való dohányzás, az egyik település, a Tuapa nevű falu pedig máris füstmentessé nyilvánította magét.

A kormány még nem írta alá a törvényjavaslatot, és a dohánygyárak részéről is kemény ellenállásra lehet számítani, Sitaleki Finau mégis elkerülhetetlennek tartja a sziget füstmentesítését, mivel a nikotin 250 renitens rabja szenvedélybetegségével súlyosan megterheli az aprócska ország egészségügyi büdzséjét.

A dohányosokat egyébként egyelőre nem fenyegeti veszély, a jogszabálytervezet megvitatása ugyanis még nem szerepel a parlament napirendjén, s a végszavazásig akár két év is eltelhet. Ez idő alatt a kormány is eldöntheti, hogy mivel pótolhatja a dohánytermékek betiltása miatt kieső adóbevételeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását