2024. március 29. - Auguszta

Mindenki ellen tüntetnek Moszkvában

Vlagyimir Putyin hatalma és az ellenzék ellen egyszerre tüntettek a moszkvai Bolotnaja téren vasárnap összegyűlt tiltakozók.
2012. január 8. vasárnap 20:59 - HírExtra
A hatóságok által engedélyezett, "Elegünk van!" jelszóval meghirdetett megmozdulást a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követő több tízezres tüntetés helyszínén tartották.
A résztvevők csupán körülbelül százan lehettek, akik ezúttal azonban nem csak a kormányfő fémjelezte orosz politikai vezetés ellen, hanem amiatt is tiltakoztak, hogy az ellenzék képtelen elérni a változásokat, mint a szervezők az interneten is közölték. "Elegünk van az ország jelenlegi vezetéséből és az ellenzékből is" - olvasható honlapjukon.

A szervező Volja (Akarat) elnevezésű, nem regisztrált párt egyik vezetője, Szvetlana Peunova a tüntetésen azt is kifogásolta, hogy az elnökválasztáson való indulás nagy nehézségekkel jár. A december 10-i és 24-i moszkvai tüntetések szervezőit és résztvevőit azzal vádolta, hogy azokat "lefizették".

Elemzők szerint a vasárnapi tüntetés a Putyin-ellenes csoportok megosztottságát mutatja. Az orosz kormányfő 12 éve van hatalmon és indul a március 4-re kitűzött elnökválasztáson, hogy - kormányfőként eltöltött szünet után - harmadszorra is elnyerje az államfői posztot,, s ezúttal hat évre.

Az ellenzék megosztásának veszélyére a közel egy hónapos börtönbüntetéséből csütörtökön szabadult Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnevezésű mozgalom vezetője, majd Alekszandr Kudrin volt pénzügyminiszter is figyelmeztetett.

Udalcov az Echo Moszkvi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a választási csalások és a hatalom elleni mozgalom megosztottá válhat, ha a különböző politikai és társadalmi szervezetek nem fognak össze és nem dolgoznak ki közös stratégiát. A politikus ellenzéki koordinációs központok megalakítását javasolta.

Alekszej Kudrin ugyancsak az Echo Moszkviban, annak honlapján fejtette ki véleményét pénteken, miszerint intézményessé kellene tenni az ellenzéki tiltakozó mozgalmat és ahhoz a parlamentben ellenzékben lévő pártoknak is csatlakozniuk kellene.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását