2024. április 19. - Emma

Firtas beszólt Putyinnak?

Dmitrij Firtas, a dúsgazdag ukrán üzletember egy interjúban azt állította Vlagyimir Putyin neki köszönheti, hogy Oroszország megszerezte a közép-ázsiai és az ukrán gázpiacot. „Putyin túljárt mindenki eszén” – fogalmazott Firtas.
2011. július 28. csütörtök 13:06 - HírExtra
A Forbes magazin oroszországi kiadásában adott interjút a Magyarországon is ismert ukrán üzletember (az EMFESZ volt tulajdonosával), Dmitrij Firtas. Ebben Firtas kijelenti, hogy Vlagyimir Putyin, akkori orosz elnök csak azért juthatott be évekkel ezelőtt a közép-ázsiai és ukrán gázpiacra (a Gazprommal), mert abban ő segítette.

Elmondja, hogy ezért hozták létre a RosUkrEnergo-t (RUE), amelynek 50 százalékban Firtas, 50 százalékban a Gazprom volt a tulajdonosa. Ez a cég aztán mindkét piacot megszerezte, majd komoly nyereséget halmozott fel.

Firtas megdöbbentő kijelentéseit feltételezhetően Putyin nem nézi majd jó szemmel.. Márpedig ha Putyinnal valaki összeakasztja a bajszát, nem biztos, hogy győztesen jön ki a küzdelemből.

Firtas az interjúban így fogalmazott: „Putyin nem volt elégedett az 50 centtel, azt akarta, hogy ő legyen a fő játékos, ahogy szereti, mert ő a birodalom feje.”

Persze Firtas elismeri: „akár tetszik nekem akár nem, megemelem a kalapom: Putyin túljárt mindenki eszén."

Firtas saját szerepét is taglalta

Firtas biztos abban, hogy a 2009-es orosz-ukrán gázválság az ő személye miatt robbant ki. Az ő eltávolítása volt a célja Julia Timosenko akkori ukrán miniszterelnöknek és Putyinnak is.

Tény, hogy Oroszország a gázipart többször is felhasználta már politikai célzattal, ahogy azt is tudjuk, ahol dollár milliárdok forognak magánemberek kezén, ott könnyen megjelenhet a korrupció, a pénzmosás, a vesztegetés, vagy épp a média felhasználása ellenfelünk lejáratására.

Mindenestre Firtas nagy fába vágta a fejszéjét, ha Vlagyimir Putyint, Oroszország erős emberét próbálja meg éppen egy orosz lapinterjúban kellemetlen színben feltüntetni.
Forrás: Forbes/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását