2024. április 25. - Márk

Szilveszter, az állattartók fekete napja

Az állatvédők közleményben hívják fel a felelős állattartók figyelmét, hogy szilveszter közeledtével fokozottan óvják kedvenceiket a petárdázások kellemetlen következményeitől.
2011. december 29. csütörtök 14:01 - HírExtra
A robbanáskor hirtelen keletkező nagyerejű fény- és hanghatások sokkszerűen érik a szabadon lévő állatokat. A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülni kezdenek, megszokott környezetükből kiszabadulnak és elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek.
Ezért a Vigyél Haza Alapítvány fokozott óvatosságra inti az állattartókat szilveszterkor és az azt megelőző napokban.

"Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat Szilveszter napján este hat és reggel hat óra között, az utcán csak pórázon sétáltassák kedvencüket és lehetőleg ne, vagy csak kevés időre hagyják egyedül őket. Tegyenek a kutyákra bilétával ellátott nyakörvet vagy vásároljanak számukra mikrochipet állatorvosuknál, és lehetőség szerint próbáljanak megoldást keresni arra, hogy az egyébként kertben, szabadban élő kutyák is biztonságban tölthessék a szilvesztert" - kérik az állattartók közreműködését az alapítvány munkatársai.

A Noé Állatotthon Alapítvány külön telefonszámot üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit, így segít visszajuttatni otthonaikba a világgá szaladt kedvenceket.

A 06-70-635 0780-as számon január 1-jén estig, január 2-tól este hat óra után várják a telefonos bejelentéseket, illetve éjjel-nappal fogadják az sms-üzeneteket, vagy a j.zsuzsa@gmail.com e-mail címen is lehet segítséget kérni.

Fontos, hogy az üzenetek tartalmazzák az elvesztés vagy megtalálás helyét, idejét, az állat fajtáját, méretét, becsült korát, nemét, különös ismertetőjelét, illetve azt, volt-e rajta nyakörv, biléta, illetve az elvesztő, vagy a megtaláló elérhetőségét.

Az alapítvány felhívja a megtalálók figyelmét, hogy az állatotthonok, alapítványok, egyesületek szilveszterre általában olyan mértékben túlzsúfolttá válnak, hogy a petárdázás során bejelentett állatokat már nem áll módjukban befogadni, ezért fontos, hogy megtalálják az eredeti gazdákat.

Az elveszett állatok gazdáinak az állatvédők javasolják, hogy Budapest területén keressék fel személyesen a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Illatos úti telepét, vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál vagy a gyepmesteri telepen, illetve a helyi állatvédő szervezeteknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását