2024. április 24. - György

Most az olaszok küzdenek a szmoggal

Páros-páratlan rendszám szerint közlekednek a gépjárművek csütörtökön és pénteken Rómában, miközben Milánóban már a forgalomkorlátozásban sem hisznek.
2011. november 29. kedd 11:50 - HírExtra
Róma szmogban fuldokol - állapította meg a Legambiente környezetvédelmi szervezet, miután az olasz fővárosban hat egymás utáni nap kritikus légszennyezettségi értéket mértek. December elsején a páratlan rendszámú autók nem közlekedhetnek 9-13 és 16-21 óra között, pénteken a páros rendszámúak.

Az autóstop a Rómát övező vasútvonalon belüli, úgynevezett zöld sávra vonatkozik. Csütörtökön és pénteken csak az Euro3 motorkerékpárok, az Euro5, a gázüzemű, az elektromos és a hibrid gépkocsik közlekedhetnek. Az előírásokat megsértők 155 eurós bírságot kockáztatnak. Ez az első alkalom, hogy Gianni Alemanno, Róma három és fél éve megválasztott főpolgármestere igent mondott a rendszám szerinti közlekedésre, amelyet eddig "haszontalannak és a rómaiak gyötrésének" nevezett.

November 20-án is gyalogos vasárnapot rendeztek Rómában, s jövő tavaszig további négyet tartanak. A fogyasztóvédők azt követelik, hogy forgalom-korlátozáskor ingyenes legyen a tömegközlekedés. "Semmi értelme a városközpont lezárásának, a rendszám szerinti korlátozás pedig népszerűtlen döntés " - hangoztatta Guido Podesta, Milánó megye elnöke.

Az északolasz városban és a környező 134 településen november 30.-december 6. között az Euro3 dízelüzemű gépjárművek közlekedését korlátozzák (ez 185 ezer járművet érint) és egy fokkal csökkentik a lakások és hivatalok fűtési hőmérsékletét. Milánó tehetetlen a szmoggal szemben: naponta másfél millióan utaznak tömegközlekedési eszközzel és fél millióan hajtanak be gépkocsival a városba - írták a milánói napilapok. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európa harminc legszennyezettebb levegőjű városa közül 17 olasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását