2024. május 11. - Ferenc

Terrorveszélyre figyelmeztet az USA

Ugandai gépek elleni terrortámadások veszélyére figyelmeztet az USA.
2010. január 10. vasárnap 07:53 - HírExtra
"Térségbeli szélsőséges elemek" támadásokat terveznek az Air Uganda légitársaságnak az ugandai főváros és Szudán déli része között közlekedő repülőgépei ellen - közölte az Egyesült Államok kartúmi nagykövetsége. Szudán szerint alaptalan az amerikai figyelmeztetés. Az amerikai külképviselet pontosabban nem határozta meg, hogy kik a lehetséges támadók, de már többször figyelmeztetett arra, hogy terroristacsoportok tevékenykednek Szudánban. A nagykövetség honlapjára feltett közlemény szerint a veszély a Kampala és Dzsuba közötti járatokra vonatkozik.

Dzsuba a félautonóm dél-szudáni országrész fővárosa. A támadások a gépek fedélzetén, menet közben várhatók - tették hozzá.

Szudánban élt a kilencvenes években Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, amíg ki nem toloncolták onnét. Az ország 1993 óta rajta van azon a listán, amelyet az Egyesült Államok a terrorizmust támogató országokról vezet. Mindazonáltal Washington elismerte, hogy Kartúm az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek óta készségesen megosztja vele a szélsőséges szervezetekről szerzett információit. A szudáni kormány tagadja, hogy az al-Kaida aktív lenne a országban.

A kartúmi külügyminisztérium szóvivője szombati közlése szerint "Ez a fenyegetés nem komoly, ezeket az állításokat semmi sem támasztja alá". Moávija Oszmán Hálid megjegyezte azt is, hogy az amerikai fél nem tájékoztatta a szudánit, "csak a nagykövetség internetes oldaláról szereztünk tudomást" az ügyről, amellyel kapcsolatban - mint kifogásolta - "nem kérték az együttműködésünket, pedig ezt meg kellett volna tenniük, még mielőtt az információt szétszórják a médiában".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását