2024. június 1. - Tünde

Karácsony Gergely sejtette, hogy ez lesz

Karácsony Gergely a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást első fordulójának eredményével elégedett volt, a másodikkal viszont nem. Az LMP képviselőjelöltje vasárnap este az MTI-nek azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent.
2011. november 28. hétfő 07:42 - HírExtra
A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben csak a Fidesz nyert időközi választást, ezért úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát. Hozzátette: az LMP-nek szervezetileg kell megerősödnie, politikai karakterét pedig világosabbá kell tennie, hogy a jelenleginél nagyobb számban tudja megszólítani a választókat.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda adatai szerint. A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 58,45 százalékát szerezte meg.

Második helyen, 30,55 százalékkal az MSZP jelöltje, Lévai Katalin végzett, a harmadik pedig az LMP színeiben indult Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal. Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 3,75 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 0,79 százalékkal.

A szavazáson este 7 óráig a választópolgárok 34,16 százaléka jelent meg. A két héttel korábbi első fordulóban ekkor 39,02 százalékot mértek.

Az egyéni választókerületet most megnyerő Láng Zsolt jelenleg listás képviselő az Országgyűlésben, így a Fidesz dönthet majd arról a hivatalos eredmény ismeretében, hogy a pártlistáról ki kapja meg a "felszabaduló" mandátumot.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását