2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A Fidesz igent fog mondani Bakára

Igennel szavaz Fidesz a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka András megválasztására hétfőn - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető.
2009. június 22. hétfő 12:05 - HírExtra
A frakcióvezető azt mondta: három ellenszavazattal és nyolc tartózkodással a 142 képviselő túlnyomó többsége úgy döntött, hogy igennel szavaznak, továbbra is támogatni fogják Baka Andrást, ahogy az eddigi négy alkalommal is támogatták a köztársasági elnök jelöltjét.

Kérdésre válaszolva hozzátette: volt olyan indítvány, amely lelkiismereti szavazást javasolt, lehet, hogy a három nemmel szavazó között volt az, aki inkább lelkiismereti szavazást szeretett volna, de "kötelező igent" fogadott el a frakciószövetség.

Navracsics Tibor szerint azért tartották szükségesnek Baka András meghallgatását, mert egyrészt korábban nem találkoztak vele, másrészt pedig a jelölt is jelezte, hogy szívesen találkozna a frakciószövetség tagjaival.

Mint mondta, a csaknem egyórás meghallgatáson a jelölt vázolta elképzeléseit és kérdéseket lehetett feltenni neki. "Meggyőző volt a jelölt úr, a frakciószövetség túlnyomó többségét meg is győzte" - tette hozzá kérdésre válaszolva Navracsics Tibor.

Szintén kérdésre Navracsics Tibor azt mondta: a nyílt szavazás nem lehetséges, ezzel az összes frakció egyetért, csak a szocialisták ragaszkodnak hozzá. Szerinte a nyílt szavazást jogszabály sem teszi lehetővé, emellett pedig olyan gyakorlatot honosítana meg, amely szerint innentől kezdve minden személyi kérdés nyílt szavazás tárgyává tehető.

Arra a felvetésre, hogy ha a szocialisták valamilyen módon bemutatják a szavazólapjukat és a jelölt ismét nem kap kétharmados támogatást, akkor a gyanú árnyéka a Fideszre vetülne-e, Navracsics Tibor úgy válaszolt, egyrészt a gyanú árnyéka nincs is a Fideszen, másrészt semmit nem bizonyít egy szavazólap bemutatása, hiszen mi sem egyszerűbb annál, mint bemutatni, aztán érvénytelenné tenni a lapot.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek lesz-e technikai válasza egy esetleges ilyen szocialista akcióra, a frakcióvezető azt mondta, ők "semmilyen hackra, balhéra, mulatságra nem készülnek".

A Fidesz-frakció hétfői ülésén döntött arról is, hogy az európai parlamenti képviselőnek megválasztott Áder János helyére Pelczné Gáll Ildikót jelöli az Országgyűlés alelnöki posztjára. Navracsics Tibor szerint a fideszes képviselők erről 107 igen és 8 nem szavazattal döntöttek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását