2024. április 29. - Péter

Végéhez ér a parlagfű szezon

A végéhez közeledik a parlagfűszezon, már csak néhány helyen van érvényben figyelmeztetés - közölte a tisztiorvos Facebook-oldala.
2011. október 13. csütörtök 13:30 - HírExtra
A parlagfű pollenszórása az elmúlt héten tovább csökkent, de egy napon, pénteken a pollenkoncentráció országos átlagban még mindig elérte a közepes, tüneteket okozó szintet. Sőt Miskolcon szerdán a "magas" kategóriát is meghaladta a levegőben a parlagfű pollenszemeinek száma - olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán.

A parlagfű pollen riasztási rendszer (pprr) térképe alapján már csak az ország középső területein, így Budapest, Kecskemét és Szekszárd környékén, valamint Miskolc térségében van narancssársga figyelmeztetés érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már nem éri el a harmincat sem.

Máshol zöld jelzés látható, az ország túlnyomó részén már nincs érvényben figyelmeztetés.
A pollenhelyzet nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI - oki.antsz.hu) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Az OKI az idei parlagfűszezonban indította el a pprr-t, amelyben az értékekhez kilencfokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását