2024. április 25. - Márk

Így már jó lesz a metró?

Az Alstom fontos módosításokat hajtott végre a 2-es metróvonalra szánt metrószerelvényeken, amelyek érintették a fékrendszert is - közölte az Alstom és a BKV.
2011. augusztus 25. csütörtök 18:41 - HírExtra
A két cég közös közleményében azt írta, az Alstom egyebek mellett változtatott a fékberendezésen, biztosította az üzemi fék üzemképességét áramszünet esetén is, illetve változtatott a főfék fölérendeltségén. Beépítette az új menekülőajtókat, biztonságosabbá tette az ajtók működtetését, és továbbfejlesztette a fedélzeti eseményrögzítő rendszert is.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a módosított fékrendszer bizonyos részei továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, az Alstom ezért nyújtotta be augusztus 17-én derogációs kérelmét a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH). Emlékeztettek, hogy abban az esetben, ha a biztonsági szint azonos a magyar jogszabály által előírttal, lehetőség van mentességet kérni.

Az Alstom az egyenértékűséget két, független cég, a Certifer, és a TÜV SÜD igazolásával is bizonyította az NKH-nál. Utóbbi cég vizsgálata megállapította, hogy a szerelvények fékrendszere teljesíti a magyar Országos Vasúti Szabályzat (OVSZ) II. fejezetében előírt és meghatározott biztonsági szintet.

Közölték továbbá, hogy a dokumentációk készítésénél, illetve a módosítások végrehajtásánál az Alstom a korábbi eljárásban készült NKH- határozatokban szereplő, az elutasítás alapjául szolgáló minden egyes pontot rendez, illetve a jövőben felmerülő követelményeket is teljesíteni kívánja.

Az Alstom augusztus 17-én küldte el újra kérvényét az NKH-hoz, amelyben a magyar jogszabályok alóli mentességet, illetve a 2-es metróra szánt szerelvény végleges típusengedélyének kiadását kérte.

Az Alstom és a BKV 2006-ban kötött szerződést a 2-es és 4-es metró vonalára szállítandó szerelvények legyártására. Ezt tavaly októberben nem teljesítés miatt felbontották, majd miután Tarlós István főpolgármester, és Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója megállapodtak annak módosításáról, augusztus 15-én hatályba lépett a megváltoztatott szerződés.

A szerződést a BKV azért mondta fel tavaly október 20-án, mert az Alstom nem tudta határidőre megszerezni a 2-es vonalra szánt szerelvények végleges típusengedélyét.

A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.

A módosított szerződés szerint az Alstomnak a szerződés újbóli életbelépésétől (augusztus 15.) számított 300 napon belül meg kell szereznie a végleges típusengedélyt a 2-es metróvonal szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását