2024. május 7. - Gizella

Az ajkai polgármester tagadja a vádakat

Horváth József, Ajka szocialista alpolgármestere az MTI-nek szerdán kijelentette: nem zajlik politikai tisztogatás a város oktatásában; a gyerekek számának csökkenése miatt van szükség pedagógusok elbocsátására.
2011. július 6. szerda 19:12 - HírExtra
Az alpolgármester ezt Ékes József (Fidesz-KDNP), Ajka országgyűlési képviselője és Reiter István, a KDNP ajkai elnöke kijelentéseire reagálva közölte.

Ékes József szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a város szocialista polgármestere "politikai tisztogatást" végez a helyi pedagógusok körében. Utalt arra, hogy a szocialista többségű önkormányzat a megyétől július 1-jével visszavett két középiskolát, s azokat összevonta. Mint mondta, a Bánki igazgatóját elbocsátották, a Bercsényiét pedig leváltották, s elbocsátottak 20 pedagógust létszámleépítés indoklással.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: az elbocsátott tanárok közt van a Fidesz ajkai elnöke, megyegyűlési képviselő és pedagógus lánya is. Elküldték tanári állásából a Fidesz egyik önkormányzati képviselőjét és 36 éves munkaviszony után "kirakták óvónői állásából" a feleségét is. Hangsúlyozta, hogy 46 pedagógust, óvónőt bocsátottak, illetve bocsátanak még el Ajkán.
Reiter István, a KDNP ajkai elnöke a sajtótájékoztatón közölte, hogy a város vezetése "politikai alapon szólt bele" a helyi oktató-nevelő munkába.

Horváth József (MSZP) alpolgármester az elhangzottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: Magyarországon hatezer tanító és tanár veszítette el az elmúlt egy évben az állását, s számukra a szakminisztérium pályamódosítást javasolt. Mint újságcikkekre hivatkozva hozzátette, "a középiskolákból eltűntek a gyerekek", a helyek 45 százalékát lehet csak betölteni; szerinte 10 ezer gimnazista, 17 ezer 500 szakközépiskolás és 28 ezer 500 szakiskolás hiányzik.
Úgy fogalmazott: ami igaz országosan, az igaz a megyére is. Összesen 350 középiskolás "hiányzik", s a megyegyűlés "kemény lépéseket" tervezett, ezért Ajka, Balatonfüred és Tapolca is úgy döntött, hogy visszaveszi a középiskoláit.

Horváth József az említett két ajkai középiskoláról azt mondta, hogy azokat összevonták, s racionalizálták a működést. Egy irányítás alá került a gazdaság, a technikai személyzet, megszüntették a szakirányú oktatásban a párhuzamosságokat, s kétségkívül pedagógusi létszámleépítést is végre kellett hajtani - közölte az alpolgármester. Hangsúlyozta ugyanakkor: a felmondás nem az önkormányzat, hanem az adott oktatási intézmény vezetőjének a hatásköre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását