2024. május 5. - Györgyi

az erdőben élő hajléktalanok alapjogai nem sérültek

Az ombudsman álláspontja szerint a XIX. kerületi rendőrkapitányság rendőrei biztosították a kúttói erdőben élő hajléktalanok alapjogainak védelmét azzal, hogy a NATO védelmi minisztereinek budapesti találkozója előtt tájékoztatták őket az ellátási és szál
2008. november 17. hétfő 17:23 - Hírextra
Szabó Máté ugyanakkor aggályosnak találta azt a tendenciát, amely egyes önkormányzatok és az erdő vagyonkezelőjének válaszából érezhető.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy szociális munkás beadványa alapján folytatott vizsgálatot. A panaszos azt sérelmezte, hogy a NATO 2008. október 9-ére és 10-ére meghirdetett informális védelmi miniszteri találkozója előtt - a védett személyek biztonságára hivatkozva - a kúttói erdőben élő hajléktalanok eltávolítását tervezték.

Szabó Máté szerint az a körülmény, hogy az erdő a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mentén fekszik, indokol biztonsági intézkedéseket. Ezeknek azonban mindenkire egyformán kell vonatkozniuk, nem korlátozódhatnak a hajléktalanokra. Azért, mert valaki hajléktalan, egy rendezvény biztosítása során ne legyen kitéve kizárólag csak ellene irányuló intézkedésnek - fogalmazta meg az ombudsman.

A panasz kivizsgálására az országgyűlési biztos megkereste az országos rendőrfőkapitányt, aki arról tájékoztatta: valóban szó volt egy biztonsági sáv kialakításáról, amire azonban végül nem volt szükség, a helyett - több más intézkedés mellett - megerősítették a rendőri jelenlétet. A főkapitány közölte, hogy nem állt szándékukban kitelepíteni a hajléktalanokat, viszont felmérték a közeli szálláslehetőségeket és azokról szórólapokon tájékoztatták őket.

Szabó Máté megállapította, hogy a rendőri biztonsági intézkedések nem vetettek fel aggályokat az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban. Aggasztónak tartja azonban a kerületi polgármester leveléből és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának válaszából érezhető tendenciát.

A polgármester például megírta: több más kerület úgy próbál megoldást találni, hogy a hajléktalanokat átköltözteti a kúttói erdőbe. Az ombudsman szerint a hajléktalanok problémáinak orvoslása - a vöröskereszttel és a szolgáltató intézményekkel való folyamatos együttműködés ellenére – nem helyi önkormányzati feladat.

Az erdőgazdálkodó szervezet pedig úgy hárítja el a felelősségét, hogy az anyagiak szűkösségére és a hatáskör hiányára hivatkozva lemond a terület vagyongazdálkodási jogáról, és csak azt a környéket kezeli, amelyen nem élnek hajléktalanok - áll a közleményben.

Az ombudsman jelentése a kiemelt hajléktalanság-projekt kereteibe illeszkedik. Szabó Máté "Emberi méltóság - korlátok nélkül" mottóval kezdeményezte a hajléktalansághoz vezető, a hajléktalan léttel összefüggő problémák feltárását, a megoldási javaslatok koordinálását. A projekt középpontjában az a tétel áll, hogy a hajléktalanság nem lehet stigma, mindenkit egyaránt megillet az alapvető jogokhoz, így az emberi méltósághoz való jog, tekintet nélkül arra, hogy hajléktalan vagy nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását