2024. április 20. - Tivadar
A legújabb számítások szerint sem Magyarországot, sem Szlovákiát és Csehországot nem fogja elérni az izlandi tűzhányó hamufelhője, mert a vulkán szerda hajnal óta nem lövell hamut - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa.
2011. május 25. szerda 16:59 - HírExtra
Hrafn Gudmundsson izlandi meteorológus szerda délután közölte: a tűzhányó, amelynek hamufelhője megbénította számos észak-európai ország légterét, már csak gázt lövell ki.

Bozó János az MTI-nek azt mondta: az izlandi meteorológusok nekik is megerősítették a hírt. Mint hozzátette, izlandi kollégáik már sejtették, hogy abbamaradt a kitörés, de ez korábban nem volt teljes biztonsággal állítható, mert a térség felhővel borított és láthatatlan volt a hamufelhő.

Kitért arra: korábban úgy tűnt, Csehországot és Szlovákiát várhatóan késő délután, este eléri a hamufelhő, s elképzelhető, hogy annak egy kis része "átlóg" majd a határon Magyarországra. A legújabb számítások azonban azt mutatják, hogy a hamufelhő sem Magyarországot, sem a két országot nem fogja érinteni.

A meteorológus korábban azt mondta: az angliai időjárás-figyelő központból kapott adatok szerint a vulkáni hamufelhő koncentrációja annyira alacsony, hogy ha elérné is Magyarországot, nem okozna problémákat például a repülőgépek forgalmában.

A múlt szombaton kitört Grimsvötn tűzhányó hétfőn is sűrű hamufelhőt ontott magából, és bár a kitörés erőssége csökkent, a tavalyi izlandi vulkánkitörés okozta sokk hatása alatt újabb fennakadásoktól tartottak.

Az Eyjafjöll vulkán 2010. áprilisi kitörése hatalmas zavarokat okozott Európa légi közlekedésében, öt napra lezárták az európai légteret, egy hónap alatt több mint 100 ezer járatot töröltek, több mint 10 millió utas rekedt a repülőtereken, a légi társaságok veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülték.

Az első megfigyelések szerint a Grimsvötn hamuja nehezebb, mint az Eyjafjöllé volt, így gyorsabban lecsapódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását