2024. április 29. - Péter

Népszavazási kezdeményezésről is döntenek

Népszavazási kezdeményezést kért hat önkormányzati képviselő az észak-borsodi Kazincbarcika kórházának ügyében, a helyi jogi bizottság javaslata szerint - ha a testület zöld utat ad a kérésnek - május 18-án dönthetnek a város lakói az egészségügyi intézmé
2008. március 7. péntek 14:17 - Hírextra

Szitka Péter, a város polgármestere (MSZP) pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a rendkívüli közgyűlési ülésen meghallgathatták volna a kórház működtetésének bérbeadására jelentkező három pályázót, s lezárulhatott volna ez a folyamat, ám a népszavazási kezdeményezés felülírta mindezt.
Mint mondta, hat képviselő írta alá a dokumentumot, amelyben úgy fogalmaznak, hogy a kórház működtetésének átadása olyan horderejű döntés, amelyben ki kell kérnie a testületnek a lakosság véleményét, hiszen 32 ezer ember sorsáról van szó.

A polgármester ugyan nem ért egyet a kezdeményezéssel, de az a véleménye, hogy "ha ezt elindították, a képviselők, játsszák végig".

Hozzátette: a népszavazás helyes, demokratikus lépés, és fél éve - amikor a vitának még lett volna helye - maga is támogatta volna, de ez az ügy, ami jelenleg zajlik "bohózat, színjáték".
Ha május 18-ra kiírják a népszavazást, és eredményes lesz, a lakosság véleménye az önkormányzatra nézve kötelező érvényű.

Maga a szavazás mintegy 10 millió forintjába kerül a városnak, és körülbelül két-három hónap az az időszak, amíg a kórház helyzetében nem történik érdemi változás. Ezalatt pedig majd 50 millió forint mínuszt termel majd a kórház.

A rendkívüli testületi ülést pénteken délután egy órakor tartják.
A Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére eddig kétszer írták ki a pályázatot, s legelőször 2007 november közepe volt a beadási határidő. Az első körben eredménytelenné nyilvánították a beérkezett anyagokat, mert hiánypótlásra szorultak.

A második pályázati kiírásra idén januárban három pályázati anyag érkezett, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. anyaga.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását