2024. március 29. - Auguszta

Tyimosenko New Yorkban jelentette fel Dmitrij Firtast

Különös feljelentést tett Julija Timosenko, Ukrajna volt miniszterelnöke Dmitrij Firtas, ismert ukrán üzletember és több társa ellen. Egyes vélemények szerint kirajzolódni látszik minden idők talán legnagyobb gazdasági, politikai, korrupciós ügye. Az ügynek magyar szálai is vannak, a végeredmény a magyar gazdaságra is hatással lehet.
2011. május 17. kedd 13:26 - HírExtra
Viktor Janukovics 2010 februárjában, az ukrán elnökválasztáson – sokak nagy meglepetésére - legyőzte Julija Tyimosenkót, az addigi miniszterelnököt. Tyimosenko nem ismerte el vereségét, csalást emlegetett, ám a mai napig sem sikerült bizonyítania vádjait.

Tyimosenko idén április elején egy New York-i bíróságon – az egész ukrán nép nevében - nyújtott be keresetet a Janukovics elnök feltétlen támogatójaként ismert, Dmitrij Firtas és társai ellen.

Tyimosenkó és Firtas „ősi” ellenségek: kettejük harca és kibékíthetetlen ellentéte még abból az időből származik, amikor Tyimosenkó is a gázbizniszben dolgozott.

A kereset tartalmazza azt - az állítólag magától Firtastól származó állítást is - mely szerint Dmitrij Firtas saját gázüzletét Szemjon Mogiljevics, a szervezett orosz alvilág, és a világ egyik legkeresettebb bűnözőjének segítségével indította be.

Minden esetre Firtas ma már Ukrajna egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, aki köztudottan támogatója és bizalmasa Janukovics elnöknek.

Talán ezért is történt az, hogy Tyimosenkó a súlyos vádakat nem az ukrán, hanem a New York-i bíróságra terjesztette be. Nyilván Tyimosenkó úgy gondolja, hogy az ukrán bíróság nem független a jelenlegi hatalomtól.

Tyimosenko és volt kormányának miniszterei többek közt zsarolással és korrupcióval vádolják a főként a gázüzletágban tevékenykedő Firtast, aki Magyarországon az EMFESZ gázkereskedő tulajdonosaként vált ismertté.

Tyimosenko Janukovics jelenlegi elnököt azzal vádolja, hogy politikai indíttatású üldözést folytat ellene és kormányának volt tagjai ellen valamint megpróbálja őket megfosztani alapvető emberi és politikai jogaiktól.

Beadványában Tyimosenko alaposan – és meglepő nyíltsággal – írja le Ukrajna elmúlt néhány évének történetét, mely szerinte és a felperesek véleménye szerint, az Ukrajnán áthaladó gáz tranzit és a nagyhatalmi korrupció összefonódásának megdöbbentő példája.

(Világgazdaság információ)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását