2024. május 9. - Gergely

Mi lesz Gyurcsány mentelmi jogával?

További iratokat kér az ügyészségtől az Országgyűlés mentelmi bizottsága Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyében.
2011. május 17. kedd 13:27 - HírExtra
Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság keddi zárt ülése után újságíróknak azt mondta, hogy erről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok. Az elnök közölte: döntöttek arról is, hogy milyen körben kérnek be további iratokat, amit a bizottság egyhangúlag támogatott.
Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát.

Arra a felvetésre, hogy az ügyészség megtagadhatja-e az iratok kiadását, és ez befolyásolhatja-e a mentelmi ügy kimenetelét, azt mondta, ha ez a nem várt esemény megtörténne, akkor ezt a mentelmi bizottsággal fogják megtárgyalni. Az elnök azt is mondta, hogy álláspontja szerint az ügyészség nem tehet olyat, hogy egy parlamenti bizottság megkeresésére a kért iratokat nem küldi el.

Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat - tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba. Az elnök - mint mondta -, azt üzente vissza, hogy természetesen biztosítja számára az ügyészi megkeresés megtekintését, ez az ami jelenleg rendelkezésére áll. A mai bizottsági döntés alapján a volt kormányfő döntheti el, hogy akkor nézi meg, amikor a mellékletek is megérkeztek, vagy most, vagy akár többször. Annyiszor nézi meg, ahányszor erre igényt tart - mondta Rubovszky György.

A kormánypárti politikus azt nem árulta el ki szavazott a döntés ellen, de az ülés után kiderült, hogy a jobbikos képviselő, Szabó Gábor volt az.

Szabó Gábor újságíróknak azt mondta, azért voksolt nemmel, mert úgy érezte, hogy a további iratok bekérése hozzájárulhat az ügy tárgyalásának elhúzódásához. A bizottságban "eddig más, hasonló esetben nem kértek be ennyire alaposan anyagokat" - fűzte hozzá. Az ellenzéki képviselő leszögezte: a Jobbik szeretné minél hamarabb a vádlottak padján látni Gyurcsány Ferencet. Értékes napokat, heteket veszíthetünk, ha a Legfőbb Ügyészség nem a megfelelő ütemben továbbítja a testületnek az információkat - tette hozzá.

Göndör István, a bizottság szocialista tagja azt mondta, a döntést természetesnek tartja. Ez a mentelmi bizottság életében így természetes. A testület nem bíróság, nem kell abban dönteniük, hogy valaki rosszat tett, vagy nem tett - mondta, hozzátéve: a bizottságnak azt kell eldöntenie, hogy minden feltétel fennáll-e ahhoz, hogy a mentelmi jogról döntenek. Úgy látta, hogy az iratokat pillanatok alatt, már egy héten belül megkaphatják.

Arról, hogy a jobbikos képviselő nemmel szavazott, az MSZP-s politikus azt mondta, egyértelműen látszik, hogy ez politikai döntés volt. Szerinte Szabó Gábor nem mondott igazat, amikor azt állította, arra még nem volt példa, hogy további adatokat kérjenek be. A legutóbb, a héten tárgyalt mentelmi ügyeknél kettő is volt, amelyeknél utólag kellett információkat bekérni, s ez jobbikos képviselők esetében is megtörtént - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói King's City-beruházás kapcsán. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása az ingatlanügyben.

A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség; jelezte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kéri a Háztól és kezdeményezte, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását