2024. április 23. - Béla

Megoldások a globalizáció problémáira

2008. február 14-15-én tartotta soron következő ülését a Global Progressive Forum, amelyet 2003-ban alapított az Európai Szocialisták Pártja (ESZP), az Európai Szocialisták európai parlamenti frakciója és a Szocialista Internacionálé bevonva a politika-al
2008. február 18. hétfő 14:03 - Hírextra

A Fórum célja a globalizáció haladó-, bevonó- és építő-jellegű reform megvalósítása, méghozzá úgy, hogy egy sor munkacsoportot felállítva, szakértő politikusokkal, nem-kormányzati szervezeti vezetőkkel, akadémistákkal vagy szakszervezeti vezetőkkel az élen tárgyalják meg a globálisan felmerülő témákat.

A legutóbbi Fórumon, Josep Borrell, az Európai Parlament volt elnökének vezetésével gyűltek össze Genfben a világ legjelentősebb szakszervezetei négy kontinensről, hogy választ találjanak a globalizáció legsürgetőbb kihívásaira. Az esemény házigazdája az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) elnöke, Juan Somavía volt, valamint az Európai Szocialista Párt képviseletében jelen volt még Poul Nyrup Rasmussen, pártelnök, a GPF korábbi elnöke, és dr. Gurmai Zita, az ESZP Nőtagozatának elnöke.

A legfontosabb témák, amik napirendre kerültek a globális kormányzás reformjának kapcsán: a fair trade, a tisztességes munka, a pénzügyi piacok és a valódi gazdaság, a klímaváltozás és a globális migráció.

Az állam, a piac és a társadalom viszonya a globalizáció folyamatának hatására megváltozott, ezért is szükséges újabb és újabb kihívásoknak megfelelni, és kitörési lehetőségeket találni a fenntartható fejlődés és a globális kormányzás érdekében. A Fórum során a legégetőbb kérdésnek a migráció bizonyult: a maga pozitív-negatív és legális-illegális aspektusaival együtt.

Az esemény résztvevői megegyeztek, hogy rendszeressé teszik talákozóikat és ezentúl, ha kell akár évente többször is összegyűlnek, hogy megvitassák a globalizációval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását