2024. április 25. - Márk

Nyolcak a Szépművben

A 20. század eleji nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum kedden nyíló kiállítása Budapesten.
2011. május 17. kedd 18:21 - HírExtra
A szeptember 12-ig látogatható, csaknem 200 művet felvonultató tárlat a Nyolcak nemrég bezárt, pécsi bemutatójának újragondolt, a jelentősebb alkotásokra koncentráló változata. A budapesti kiállítás három hónap munkájának eredménye és a pécsi tárlaton nem szereplő képeket is láthatnak az érdeklődők - mondta el Baán László, a múzeum főigazgatója kedden Budapesten a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón.

A Nyolcak tagjai - Berényi Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - a 20. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől inspirálva teremtették meg önálló festői stílusukat. A csoport a fauvizmus és Matisse alkotásai mellett Cézanne művészetéből merített, de a Nyolcak utolsó tárlata már főleg expresszionista műveket vonultatott fel.

Az "újragondolt" kiállításon a Nyolcak szellemiségét, történetét mutatják be - mondta el Rockenbauer Zoltán, a tárlat egyik kurátora és rendezője. A Nyolcak három egykori budapesti tárlatának - 1909, 1911, 1912 - anyaga mellett nagy hangsúlyt kapnak egyebek mellett a csoport megalakulásának előzményei, a Kernstok Károly nyergesújfalui birtokán született művek, a párizsi előtörténet, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének (MIÉNK) jelentősége is.

A szeptember 12-ig látogatható budapesti kiállításon 10 olyan kép lesz, amelyet Pécsett nem láthatott a közönség - tette hozzá Barki Gergely kurátor, rendező. Ausztráliából érkezik Orbán Dezső korábban elveszettnek hitt 1912-es női aktja, mely Magyarországon több mint 90 éve nem szerepelt tárlaton. A másik érdekesség Czóbel Béla három nemrég előbukkant, 1905-ben keletkezett műve, amely a művész párizsi korszakának meghatározó képei közé tartozik. A kurátor felhívta a figyelmet a Kislány az ágy előtt és A piac sarka című művekre is, az utcarészlet a másik képen, a kislány ágya fölött lógó képen is megjelenik.

A tárlaton bemutatják a Kernstok Károly által tervezett Schiffer-villa üvegablak-rekonstrukcióját és a Nyolcak-csoport tevékenységét feldolgozó dokumentumfilm 13 perces demóját is levetítik. A filmet Párizsban 2 nap alatt 13 helyszínen forgatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását