2024. április 28. - Valéria

Milliós tömeg a békekoncerten

Egymilliónál is többen vettek részt Havannában a Juanes nevével fémjelzett békekoncerten, amelynek célja a szigetországban és az emigrációban élő kubaiak közötti kapcsolatok javítása volt.
2009. szeptember 21. hétfő 19:52 - HírExtra
A szigetország fővárosában a 35 fokos hőség sem tarthatta vissza az embereket, hogy vasárnap összegyűljenek a Plaza de la Revolution utcakövén. A Forradalom terén 1959 óta rendszerint Fidel Castro volt a főszereplő, a politikát azonban ezúttal háttérbe szorította a zene. A fehér inges tömeg ezúttal semmibe vette az előírásokat, és elfoglalta a különleges vendégek számára elkerített részt.

"Itt, ahol egykoron II. János Pál pápa mutatott be misét, együtt történelmet írunk" - mondta a koncert kezdetén Olga Tanon, a spanyol nyelvterületen hatalmas népszerűségnek örvendő Puerto Ricó-i énekesnő. "Nem hiszek a szememnek" - mondta a színpadra lépve Juanes, aki tavaly hazája, Kolumbia és Venezuela határán rendezett hasonló békekoncertet. "Ez a legszebb álom a békéről és a szeretetről, amit megtapasztalhattam" - tette hozzá a Miamiban élő világhírű énekes.

A Béke határok nélkül címet viselő koncert azonban közel sem volt mentes annyira a politikától, mint ahogy azt a szervezők beharangozták. Az Egyesült Államokban élő kubaiak közössége előzőleg élesen bírálta az eseményt, mondván, hogy azt a havannai kommunista vezetés a saját hasznára akarja fordítani. A koncertre Barack Obama amerikai elnök is üzent: "klassz zenésznek" nevezte Juanest, és egyúttal felszólította Kubát, hogy intsen búcsút a múlt antidemokratikus gyakorlatainak. Juanest a koncert előtt Hillary Clinton külügyminiszter is fogadta. A béke "másik oldaláról" Hugo Chávez venezuelai elnök is üzent, szerinte a koncert "csodálatos", az ellene való tiltakozás pedig "esztelen" dolog.

Kubában még soha nem került sor ilyen horderejű koncertre, az egymilliót is meghaladó nézőszám azt jelenti, hogy az ország egytizede volt jelen a Forradalom terén. A fellépők között volt a spanyol Miguel Bosé, a kubai Amaury Pérez és a szintén kubai Orishas rapbanda is. Utóbbi több mint tíz éve nem lépett föl hazájában. A szigetországból származó Cucu Diamanténak és együttesének, a Yerbabuenának ez volt a debütáló fellépése hazájában.

A békekoncert Compay Segundo halhatatlan dalával, a Chan Channal ért véget. Juanes legközelebb Miamiban akar hasonló koncertet szervezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását