2024. május 11. - Ferenc

Nem lehet megspórolni a konzultációt az SZDSZ-szel

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt 18 év tapasztalata arra tanít, hogy az MSZP hibázik, amikor úgy gondolja, megspórolhatja a konzultációt az SZDSZ-szel; a miniszterelnök, szocialista pártelnök szerdai blogbejegyzésében előfeltételek nélküli, konkrétumokr
2008. szeptember 3. szerda 15:18 - Hírextra
A miniszterelnök leszögezte: azt látja, hogy a szocialisták hisznek a múlt héten közzétett javaslatcsomagban, ezért kötelességük mindent megtenni ennek társadalmi és politikai, parlamenti támogatása érdekében.

Mint kifejtette, elsősorban a Szabad Demokraták Szövetségével kell tárgyalni, mégpedig úgy, hogy az egyeztetés a politikai jelszavak szintjéről a konkrétumok szintjére emelkedjen.

Nem spórolhatjuk meg a konzultációt az SZDSZ-szel, és ez független attól, hogy személy szerint ki mit gondol, mit érez. Tárgyalni viszont egy ilyen helyzetben úgy kell, hogy nem fogalmazunk meg előfeltételeket - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: miután hazajött Brüsszelből, végiggondolta, mi következik mindabból, amit az SZDSZ ügyvivői testülete a hétvégén mondott, és ebből világossá vált számára, hogy ebben a helyzetben a MSZP-nek kezdeményeznie kell.

Szerinte ugyanis 2005-ben a köztársaságielnök-választáson is azért szenvedtek kudarcot, mert nem vették komolyan, hogy egyeztetni kell, nem beszélték ki világosan, mekkora a kockázata annak, ha valaki az SZDSZ-en kívül informális viszonyokra kívánja építeni a többség megszerzését.

"Én nem ilyen politikus vagyok, nem így gondolkodom. Amíg van lehetőség, addig azt az utat keresem, amiben erős, stabil, formális megegyezések biztosítják a többséget a parlamentben" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Felidézte, hogy Lendvai Ildikóval és Kiss Péterrel konzultált, akiknek azt javasolta, ebben a helyzetben kezdeményezzenek közvetlen politikai tárgyalásokat az SZDSZ-szel, és azt is kifejtette, hogy ezt nem lehet másképp csinálni, csak ha nem tekintenek tabunak szinte semmilyen kérdést.
A miniszterelnök a blogbejegyzésében arról is írt, hogy az MSZP javaslata ebben a programban olvasható, és hisznek kormányuk teljesítőképességében, cselekvőképességében, és abban, hogy ez a kormányzás 2010-ig felmutathatja az eredményeket.

"Nem kell zokon venni, ha valaki ehhez képest alternatívát kíván megfogalmazni. Meg kell néznünk, van-e a kettő között kompromisszumra, megegyezésre lehetőség. Ez ki fog derülni" - tette hozzá.
Hangsúlyozta: azért küzd, hogy a saját programjuk valósuljon meg, de érdemes meghallgatni a liberálisok javaslatait is, és ha megmondják, ők mit javasolnak, akkor a tárgyalódelegáció visszamegy az MSZP-elnökséghez, ha kell, a kongresszushoz, és továbbítja a szabad demokraták elképzeléseit.

Mint írta, a tárgyalásokról a nyilvánosságot is tájékoztatni kell.
Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a párt hétvégi ügyvivői ülése után elutasította a miniszterelnök programját, mert szerinte az nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélését szolgálja.

Gyurcsány Ferenc kedden MSZP elnökeként közvetlen politikai tárgyalást ajánlott SZDSZ-nek arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot". Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e lemondani a két párt megegyezésének érdekében.

Az SZDSZ rövid közleményben reagált az elhangzottakra; a liberális párt jelezte, hogy pénteki ügyvivői testületi ülésén dönt az MSZP elnökének ajánlatáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását