2024. április 26. - Ervin

Az EMFESZ nem hagyja magát

Derült égből érkező villámcsapásként érte Góczi Istvánt, az EMFESZ ügyvezető igazgatóját a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának döntése. A Gazdasági Kollégium szerdán úgy látta, hogy Góczi által használt, korábbról származó írásos felhatalmazás nem jogosította fel arra, hogy az ukrán tulajdonos tudta nélkül egyetlen dollárért eladja az általa vezetett gázforgalmazót egy svájci kis cégnek, a Rosgas-nak.
2011. március 31. csütörtök 14:45 - HírExtra
Az ügy pikantériája, hogy az „EMFESZ saga” lassan évek óta húzódó, perről perre ugró történetében eddig egyetlen bíróság sem vonta kétségbe ennek a felhatalmazásnak a jogosságát, sőt, egy korábbi beszélgetésen maga Dmitrij Firtas is elismerte, hogy „hiba volt ezt a meghatalmazást adni Góczi Istvánnak.”

Az tehát több mint meglepő, hogy miért vált hirtelen érvénytelenné, jogtalanná, hiteltelené az a meghatalmazás, amelyet eddig egyetlen bíróság sem vitatott. Azért, hogy a laikus is megismerhesse, idézzük a szerződések szövegét, hogy mindenki eldönthesse, hol van az a kifejezés, ami miatt a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma szerint „félreértelmezhető”, ezért érvénytelen:

„Jogosult Góczi István Úr az EMFESZ Kft. üzletrészének a MABOFI HOLDINGS LIMITED által történő megszerzését követően – visszavonásig terjedő hatállyal – a MABOFI HOLDINGS LIMITED tulajdonos nevében az egyszemélyes tulajdonosi jogokat gyakorolni.”

Nicosia, 2004. október 15

És egy másik

Mindezt megerősítendő született még egy okirat, ami megerősítette ezt a meghatalmazást:

„3. Góczi István Úr részére 2004. okt. 15-én adott tulajdonosi jogok gyakorlására vonatkozó teljes körű meghatalmazásunkat megerősítjük, az változatlanul érvényben van.”
Nicosia, 2004. december 3.
(A szerkesztőség eddig nem találja az érvénytelenségért felelős kifejezést, de türelmesek vagyunk, keressük.)

A tegnapi ítéletet követően a MABOFI közleményben támadta az EMFESZ menedzsmentjét és követelte tőle a „csalárd adásvétel” miatti veszteségét. Ezzel kapcsolatban Góczi István megjegyezte, hogy minden egyes fillérrel el tud számolni, mivel a magyar gyakorlattól eltérően ő annak idején naponta tételes elszámolással tartozott Dmitrij Firtasnak, amit e-mailen mindig megküldött számára.

Ezen felül elmondása szerint olyan pénzt követel tőle a MABOFI, amit Dmitrij Firtas jogtalanul vitt el az EMFESZ-ből. Állítása szerint akkor Dmitrij Firtas 53 milliárd forintot vett el az EMFESZ-től, amit később „cégcsoporton belüli átcsoportosításnak” nevezett, miközben az EMFESZ tulajdonát képező 53 milliárd forintot átutalta egy ciprusi offshore cég számlájára.

Nem létező gáz

Góczi István szerint különösen meghökkentő, hogy Dmitrij Firtas olyan gázmennyiség értékét követeli az EMFESZ-től, amelynek nincsenek vámpapírjai, vagyis nem is létezett. Az ügyvezető igazgató szerint egyetlen bíróság sem kötelezheti őt arra, hogy nem létező gázt fizessen ki, kvázi pénzmosást végezzen. A stockholmi ítélettel kapcsolatban megjegyezte, hogy számára elképesztő volt, hogy olyan igazolást fogadott el a MABOFI-tól a stockholmi bíróság, amely így szólt: „az adott tétel üzleti titoknak minősül, ezért nem tudjuk bemutatni.” Góczi István kijelentette, hogy nem hajlandó elfogadni ezt az érvelést és polgári perre viszi az ügyet.

Góczi István szerint az EFESZ egy különleges rendszert, minőséget és felfrissülést hozott a hazai gázpiacra, megerősítette a versenyt és igazolta, hogy vannak tartalékok a gázár-versenyben. Szerinte az EMFESZ elleni támadások miatt ellehetetlenülő cég legnagyobb vesztese nem ők maguk, hanem a fogyasztók, a vállalatok.

Ezért Góczi István kijelentette, hogy az utolsó percig harcolni fog az EMFESZ, a menedzsment igazáért, azért a nehezen létrehozott rendszernek a megőrzéséért, aminek sokmillió háztartás és vállalkozás látta hasznát, juthatott kedvezőbb áron gázhoz. Bár tudja, hogy az EMFESZ helyzete nehéz, mégis lát kiutat, mert olyan projektjei vannak a tarsolyában és olyan kiválóan működő kapcsolatrendszere az orosz partnerekkel, amikre Magyarországnak szüksége van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását