2024. március 29. - Auguszta

A britek nem akarják Vilmost

A brit alattvalók még megszavaznának egy kis nyugalmat Vilmos trónörökösnek: a legfrissebb felmérés szerint relatív többségük nem kíván generációs ugrást a trónutódlásban.
2011. március 24. csütörtök 15:03 - HírExtra
A Prospect című havonta megjelenő politikai-közéleti magazin csütörtökön utcára került legújabb kiadása szerint a megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha a megfelelő sorrend betartásával előbb Vilmos édesapja, Károly walesi herceg ülne a brit trónra, és csak 37 százalék mondta azt, hogy II. Erzsébet királynő után inkább az ifjabbik trónörökös fején szeretné látni a koronát.

Ez fordulat az elmúlt évek hasonló felméréseinek eredményeihez képest. Még nemrégiben is több országos közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy az alattvalók többsége szívesen látná, ha kimaradna egy nemzedék, és a királynőt unokája, Vilmos követné a trónon.

A folyóirat szerint a hangulat változásának egyik lehetséges oka az, hogy a britek szeretnék, ha az esküvőjére készülő Vilmos herceg és majdani felesége, Kate Middleton "normális" életet élhessen, "ameddig csak lehet".

A 29 esztendős Vilmos mindazonáltal mindig is jóval népszerűbb volt apjánál, és közkedveltsége csak tovább nőtt azóta, hogy tavaly novemberben hivatalosan bejelentették eljegyzését polgári származású kedvesével. Vilmos és Kate esküvője április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban.

Károly trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő - akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel - már 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

Sokak szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a generációs ugrásról a természet gondoskodik majd. A 63 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse; édesanyja, az idén 85 éves II. Erzsébet királynő 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. A királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is jó egészségben megéri ezt a kort, Károly már a 80-as éveiben járna, mire a trónutódlás esedékessé válna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását