2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A fosszilis energiahordozók árának drasztikus növekedése és a környezetszennyezés egyre égetőbb problémája kapcsán indult útjára a Széchenyi Futam, vagyis az Alternatív Hajtású Járművek Versenye.
2011. március 16. szerda 09:26 - HírExtra
A rendezvény küldetése, hogy tehetséges, fiatal tervezők jövőbe mutató találmányait mutassák be, egyre több és impozánsabb megoldás megvalósításához adva segítséget – tájékoztatta az OGH hírügynökséget Petis László, a verseny főszervezője.

2011. április 29. és május 1. között 45 csapat, 70 jármű indul Győrben az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség által szervett VI. Széchenyi Futamon, Európa legrangosabb olyan innovációs versenyén, ahol kizárólag Alternatív Hajtású Járművek állnak rajthoz. Az idei futamon tíz kategóriában nevezhetnek az indulók, a legjobb ötletek, elgondolások a verseny kezdete óta minden évben innovációs díjakban is részesülnek, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a további sikeres fejlesztési munkálatokhoz.

A saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő - a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Jellemzően az alternatív elektromos meghajtás van túlsúlyban, de a napenergia, hidrogénmeghajtás, egyéb megoldások továbbra is megjelennek a versenyen.

Nemzetközi ügy

„A nemzetközi érdeklődés is egyre számottevőbb, most is érkeznek külföldről, főleg uniós országból versenyzők, hogy megmérettessék magukat. A fiatalok részvétele jelentős, ami nem véletlen, hiszen a rendezvénynek otthont adó Győr közismerten az autóipar fellegvárának számít, és a műszaki-mérnök szakemberek és hallgatók részvétele kezdettől kiemelkedő. A versenyen részt vevő járművekre, technológiákra nagy az érdeklődés, az Audi Hungaria Kft. is a versenyen választott ki magának tavaly elektromos meghajtásokkal foglalkozó gyártástervezőket, tehát szakmailag is figyelemmel kísérik a rendezvényt. A résztvevők és az érdeklődők mind újabb szakmai, tudományos ismeretekre tehetnek szert, miközben a környezettudatos gondolkodásmód leghatékonyabb terjesztésére nyílik lehetőség.”

Az elmúlt években a szervezők 5 millió forint értékben osztottak ki díjakat, a jelenlegi versenyen egymillió forint összértékű díjazással kívánják motiválni az innovációra a jelentkezőket. Ennél azonban talán még nagyobb hordereje van, hogy az előző év sikerére tekintettel ismét két járművet szeretnének kijuttatni nemzetközi kiállításra is.

Elektromos mobilitás

A 2011. május 5-7. között megrendezésre kerülő 5. RENEXPO, a megújuló energiáról és az energiahatékonyságról szóló nemzetközi kiállítás és konferencia keretében az egyik nagy új témacsoport a fenntartható közlekedés lesz. Ezen belül speciális kísérőprogramként az elektromos mobilitás napja (E-Mobilty Day, 2011. május 7.) is kiemelt helyet foglal el idén.

Az eseményen az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség is több járművel képviselteti magát. Terveik szerint kiállítanak autót és hajót, különleges koncepció- és vizsgáztatott – közúti forgalomban is használható – járműveket, továbbá dinamikus bemutatókkal is készülnek a helyszínen. Az elektromos mobilitás napjának fő támogatójaként az ELMŰ is jelen lesz kiállítóként egy speciális Fiat 500-sal, mellette a TESLA, és más kiállítók is további atrakciókkal készülnek.

Az immár hivatalosan is EU elnökségi rendezvénnyé előlépett RENEXPO szakmai igazgatója, Varga István szerint jól mutatja az alternatív meghajtású járművek helyzetét, hogy közülük főképp az elektromos autók terjedtek el.

„A válsággal egyidőben volt tapasztalható az érdeklődés növekedése, melyen a 4 Ft/km-es üzemelési díjat látva nem is csodálkozunk. Magyarországon már mos is többen átalakították a hagyományos autójukat elektromossá. Ennek a költsége egyébként 2-3 millió forint között van, melynek tetemesebb részét az autó akkumulátor adja. Viszont amennyiben elindul az elektromos autókhoz való akkumulátorok tömeges gyártása, a költségek is csökkennek, és még nagyobb mértékben várható az elterjedésük. Jó példa Amerika, Németország és a távol-keleti országok, amelyek milliós nagyságrendben tervezik az elektromos autók gyártását már a közeljövőben” – tudta meg az OGH hírügynökség.

A megújuló energiáról és az energiahatékonyságról szóló nemzetközi kiállítás és konferencia, a RENEXPO középpontjában az alternatív hajtású járművek mellett további kulcstémák kerülnek a fókuszba. Olyan területekről várnak kiállítókat, mint a fenntartható és decentrális energiatermelés, megújuló energiák (bioenergia, nap-, szél-, vízenergia, geotermia, hulladékból nyert energia), energiaellátás, energiaelosztás, energiatárolás (smart grid, smart metering), intelligens és energiahatékony energiaelosztás.
Forrás: OGH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását