2024. április 27. - Zita

Bencsik: Az energiaellátás nem az, aminek látszik

Az energiaellátás Magyarországon elvesztette közszolgáltatási jellegét, viszont olyan környezetet alakított ki, amely mellett a gazdaságnak esélye sem maradt a kilábalásra a válságból - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.
2010. július 10. szombat 10:27 - HírExtra
Az államtitkár szerint az előző kormány által készített energetikai stratégia csak a hagyományos energiahordozókra igyekezett felépíteni az ország jövőbeni energiaellátását, másrészt nem teremtette meg a végrehajtáshoz szükséges feltételrendszert. Hozzátette: a jelenlegi energiaárak mellett esély sincs arra, hogy talpra álljon a magyar gazdaság.

A hibás alapállás következménye, hogy egyrészt a jelenleg érvényben lévő stratégia nem garantálja az ország biztonságos ellátását, másrészt nem veszi figyelembe a legkisebb költség elvének érvényesülését. Harmadsorban nincs tekintettel a természeti környezet fenntarthatóságára - sorolta a lapban az államtitkár.

Bencsik János elmondta, hogy a várhatóan december végére elkészülő új stratégia kapcsán három fő területre kell összpontosítani. Az első a biztonságos és elérhető villamosenergia-termelés és -elosztás. Megkerülhetetlennek nevezte továbbá a hazai gázbázisú erőművek hatékonyságának növelését és a paksi atomerőmű kifutó kapacitásának kiváltását.

Az atomerőmű kiöregedő blokkjai helyett újakat kell építeni, de Paks részesedése hosszú távon jelentős mértékben nem változik - jelentette ki az államtitkár.

Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy a következő években nem nyerhetnek teret a megújuló források a villamosenergia-termelésben. A megújulóknak szigetszerű felhasználásban lesz jelentős szerepük, vagyis ott, ahol nincs energiahálózat, és a kiépítés költsége pedig igen tetemes lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását