2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elindult a párbeszéd Szerbia és Koszovó között

A most kezdődött közvetlen párbeszéd mind Szerbiát, mind Koszovót közelebb viszi az Európai Unióhoz - szögezte le Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a két fél közötti tárgyalások kezdete előtt.
2011. március 8. kedd 21:46 - HírExtra
Dialógusok útján problémákat megoldani európai módszer - emelte ki brüsszeli közleményében az uniós illetékes, aki bízik abban, hogy a megbeszélés segítségével mindkét fél megtalálja azokat a gyakorlati megoldásokat, amelyek problémamentesebbé teszik mindennapi életüket.

A két fél a koszovói függetlenség három évvel ezelőtti kinyilvánítása óta először folytat közvetlen tárgyalásokat. A megbeszéléseket mindazonáltal a tervezett időben nem tudták megkezdeni, mert - a belga fővárosba eljutott hírek szerint - a koszovói delegáció később indult el azok helyszínére, Brüsszelbe. A kétnapos találkozón elsősorban technikai jellegű témákról esik szó, mint a vámszabályok és a személyi okmányok. Nem terveznek most tárgyalást az egykori szerb tartomány státusáról. Belgrád nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Ashton azt hangoztatta, valóban most van itt az ideje, hogy az egyeztetések megkezdődjenek Belgrád és Pristina között. Leszögezte, hogy három olyan fő téma szerepel a megbeszélések napirendjén, amelyek kiemelten fontosak a térség "európai perspektívájának" szempontjából: a területi együttműködés, a jogállamiság és a szabad mozgás ügye.

A brüsszeli tárgyalásokon a koszovói küldöttséget Edita Tahiri miniszterelnök-helyettes, a szerb delegációt Borko Stefanovic külügyminiszter-helyettes vezeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását