2024. április 26. - Ervin

Ha pisilnünk kell, bölcsebbek vagyunk?

Bölcsebb döntéseket hozunk, ha feszült a húgyhólyagunk - fedezték fel holland tudósok.
2011. március 3. csütörtök 08:58 - HírExtra
A Twente Egyetem pszichológusai szerint a hólyagfeszültség okán az agy azonnal visszafogottságot parancsol minden területnek, így - olvasható a The Daily Telegraph című brit lapban - drága dolgok vásárlása, vagy fontos pénzügyi döntések előtt jó, ha megiszunk egy palack vizet. A holland kutatók úgy találták, hogy vizelési kényszer esetén az emberek "visszatartják" a fontos vagy "pénzapasztó" döntéseiket, ami azután megalapozottabb elhatározást eredményez.

A vizsgálódáshoz önkéntesekkel vizet itattak: az egyik csoporttal háromnegyed litert, a másikkal jóval kevesebbet. 40 perc múlva - amikorra a víz a hólyagba ért - rövid és hosszabb távú előnyök mérlegelése elé állították őket, egyebek közt azt kérdezték tőlük, hogy inkább 10 fontot (3 ezer forintot) szeretnének kapni már másnap, vagy 30-at öt hét múlva.

A "feszülők" közül választották többen a későbbi, ám háromszoros összeget.

A hólyagfeszültséget ugyanaz az az agyterület ellenőrzi, amely a vágy és a jutalom érzelmeit aktiválja. A Psychological Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra jutottak, hogy elég a vizeléssel kapcsolatos szavakra pusztán gondolni ahhoz, hogy kiváltódjon ugyanez a hatás. Észrevételeik ellentmondanak korábbi vizsgálatoknak, melyek szerint az, aki visszafogni kényszerül vizelését, nehezebben uralkodik magán más vonatkozásokban.

Mirjam Tuk, a holland kutatás vezetője szerint az agy önkontroll jelei nem konkrét tevékenységekhez kapcsolódnak, és a hólyagfeszültség révén akaratlanul általános "fékezést" parancsolnak.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását