2024. május 5. - Györgyi

Felmentést a rektornak

Felmentést kért Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hivatali befolyással való üzérkedés és rágalmazás miatt megvádolt egykori rektorának ügyvédje védőbeszédében csütörtökön a Fővárosi Bíróságon (FB).
2011. február 24. csütörtök 14:41 - HírExtra
Az ügyvéd megfogalmazása szerint a bűnüldöző hatóságok nem gyűjtötték, hanem gyártották a bizonyítékokat, a terhelő tanúk pedig Andersen-mesékbe illő történetekkel traktálták a bíróságot. Az előző tárgyaláson az ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

Ezt arra hivatkozva tette, Szabó János két társa közreműködésével jogtalan előnyt próbált meg kicsikarni egy nemzetközi cégnél oly módon, hogy valótlanul azt állította a cég képviselőinek: egyes dolgozóikkal összefüggésben drog- és fegyvercsempészet miatt titkos nyomozás folyik, de ő ezt befolyásos kapcsolatai révén a cég számára kedvezően tudja befolyásolni, és így a cég nevét besározó médiabotrány is elkerülhető.

Cserébe a vád szerint a rektor azt kérte, hogy egy általa megjelölt biztonsági vállalkozással szerződjön a nemzetközi cég.

A védelem perbeszédében csütörtökön arra hívta fel a figyelmet: miután Szabó János segítő szándékkal közölte a multinacionális céggel az általa figyelmeztetőnek, gyanúsnak vélt jeleket, "nem nyomult tovább", semmiféle "zsarolásszerű" magatartást nem fejtett ki. A cég azonban "megtalálta" a német bűnüldöző hatóságokat, melyek "igen magas szinten átszóltak" a magyar hatóságoknak, mire a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette kézbe az ügyet és elkezdődött a "mizéria".

A nemzetközi cég vezető munkatársai többször egyeztettek az NNI vezetőivel, az egyik tanút a Ferihegyi repülőtérről az NNI gépkocsiján szállították be a városba - idézte fel Szabó János ügyvédje, aki szerint "ők szőtték ennek a cselekménynek a szálait, ez az egész ügy elhalt volna", ha azt a nemzetközi cég és az NNI "nem generálja".

A cégnek "valami felsőbb dologhoz kell kötődnie, egyébként nincs ilyen nemzetközi együttműködés" - jegyezte meg a védő, aki hozzáfűzte azt is: a nemzetközi vállalat nem egy "egyszerű fuvarozó cég", az NNI pedig álláspontja szerint megengedhetetlen szerepet játszott az ügyben.

Szabó János védője szóvá tette azt is: ügyfelét, az őszülő hajú szociológus professzort, akadémikust látványos körülmények között kommandósok fogták el a munkahelyén, oly módon, hogy földre vitték, a kezét hátrabilincselték és négy és fél órán át úgy hagyták.

Az ügyvéd szerint a vád megalapozatlan, Szabó János nem követett el bűncselekményt, ezért védence felmentését kérte, csakúgy, mint a két másik, bűnsegédi magatartással megvádolt személy ügyvédje.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Az elsőfokú ítéletet várhatóan egy hónap múlva hirdeti ki az FB.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását